0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Drágán termelünk Európában

A hagyma ára jócskán elmarad a tavalyitól, ám ahhoz elég magas, hogy adott esetben ronthatja az európai hagyma versenyképességét a harmadik országok árujával szemben. Ennek hatása pedig akár nálunk is érződhet.

 Az áttelelő ára 15-20%-kal magasabb, mint a szezon végi óhagymaé, ennyit ér a fogyasztóknak a frissessége, a kiváló minősége.

A fehér és lilahagymáért is hajlandók többet adni, így a termelői ára is magasabb.

A betakarításkor azonban sérülésre érzékenyebbek ezek a hagymák, és általában valamivel kisebb a száraz­anyag-tartalmuk, ezért nehezebben tárolhatók, így több belőlük a veszteség. Az arányuk a hazai termesztésben jelenleg is legföljebb 10%, és nem is növekszik.

Illusztráció

Évi 85-90 ezer tonna hagymából 25-30 tonnát helyeznek el tárolóban, ezek felszereltsége azonban nagyon változó. A tárolókapacitás növelése a hagyma esetében is fontos lenne. Erre most van esély, a közeljövőben várható támogatással előreláthatóan 8-10 ezer tonnás tárolókapacitásra szinte biztosan adnak be pályázatot.

A szakember szerint azonban az érdekeltek tudásának bővítésére is szükség lenne. A hűtőtárolásnak, be- és kitárolásnak ismerni kell a csínját-bínját, hogy elérjük a kívánt hatékonyságot.

Örvendetes, hogy a kertészeti korszerűsítési pályázatokban bizonyos számban elszámolható lesz a beazonosítható konténerek költsége is, ezek nélkül ugyanis nem lehet hatékonyan dolgozni.

Varga István szerint a tavalyinál alacsonyabb ára ellenére idén is lehet jövedelmezően hagymát termeszteni, de csak megfelelő szaktudással, technológiával, gépesítéssel, szakszerű tárolással.

Ez is érdekelheti:

Napsütésre várnak a németországi hagymatermesztők

Fogja ki az ebédjét!

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: