Az áttelelő ára 15-20%-kal magasabb, mint a szezon végi óhagymaé, ennyit ér a fogyasztóknak a frissessége, a kiváló minősége.
A betakarításkor azonban sérülésre érzékenyebbek ezek a hagymák, és általában valamivel kisebb a szárazanyag-tartalmuk, ezért nehezebben tárolhatók, így több belőlük a veszteség. Az arányuk a hazai termesztésben jelenleg is legföljebb 10%, és nem is növekszik.

Évi 85-90 ezer tonna hagymából 25-30 tonnát helyeznek el tárolóban, ezek felszereltsége azonban nagyon változó. A tárolókapacitás növelése a hagyma esetében is fontos lenne. Erre most van esély, a közeljövőben várható támogatással előreláthatóan 8-10 ezer tonnás tárolókapacitásra szinte biztosan adnak be pályázatot.
Örvendetes, hogy a kertészeti korszerűsítési pályázatokban bizonyos számban elszámolható lesz a beazonosítható konténerek költsége is, ezek nélkül ugyanis nem lehet hatékonyan dolgozni.
Varga István szerint a tavalyinál alacsonyabb ára ellenére idén is lehet jövedelmezően hagymát termeszteni, de csak megfelelő szaktudással, technológiával, gépesítéssel, szakszerű tárolással.
Ez is érdekelheti: