0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Mikroklíma-javítás olasz módra

Az olasz dinnyetermesztőknek leginkább a nyári hőséggel és a levéltetvekkel kell megküzdeniük a termés védelméhez. Szabadföldi kísérletek igazolták, hogy az olasz Arrigoni hálójával csökkenthető az állományban a hőmérséklet.

Emellett kevesebb öntözővízre van szükség és előrébb hozható az érés. A kísérleteket két vezető  termelőnél végezték, a mantuai OP Lorenzini Naturamica és az Azienda Agricola Malavasi olasz cégeknél.

olasz fólia

Az Arrigoni kertészetben használatos hálókat és fóliákat gyárt, és sokat fektet kutatás-fejlesztésbe. Az 1936-ban alapított cég évente 6000 tonna agroszövetet és 14 ezer tonna fóliát készít négy olaszországi és egy romániai üzemében.

Növényházi és szabadföldi termesztéshez egyaránt ajánlanak speciális megoldásokat, például a mikroklíma szabályozására.

Világosabb és hűvösebb körülmények közt jobban fotoszintetizálnak a növények, kevesebb vízzel és növényvédő szerrel lehet elérni a kívánt termésmennyiséget.

Ráadásul az érés is korábbi, és javul a minőség. Cristiano Lorenzini szerint a dinnyetermesztésben két ellentétes követelménnyel kell szembenézni: a korán kiültetett palántáknak több hőre van szükségük, hogy előbbre lehessen hozni a szüretet, míg a később palántázott állományt – amellett, hogy annak is szüksége van a melegre – már védeni kell a napégéstől. A kísérletben használt Lirsalux, Sanalux és TraTec fóliákkal sikerült elérni, hogy sokkalkevesebb stressz érje a növényeket. A hálókkal borított állományból egyöntetűbb méretű és édesebb sárgadinnyét tudtak szüretelni, hosszú időn keresztül.

A Lirsalux és a TraTec jól szigetelő fóliákkal előrébb hozható az érés, miközben védik a növényeket a hidegtől. A melegigényes növények, mint a görög- és sárgadinnye védelmére használhatók elsősorban. A Sanalux viszont a késői, alagútfóliás állományok hőstressztől való megóvására alkalmas, ugyanis kiszűri a közeli infravörös sugarakat, ezáltal számottevően hűvösebb alatta a levegő. Ez sokat segít a növények fejlődésében a legforróbb nyári hónapokban.

Két másik fóliát is érdemes lehet használni a dinnyetermesztésben. A Prisma fehér, hővisszaverő fóliában fényszóró adalékanyag is van, ezáltal kedvező szórt fény éri a növényeket egészen a tövükig. A Robuxta fóliacsaládot pedig kimondottan kopásálló, erős fóliák alkotják, amelyek gépi nyitásra-csukásra is alkalmasak.

Az Arrigoni Group ezeken kívül színes takarófóliákat is kínál, amelyekkel még folyamatban vannak az üzemi kísérletek. A Lirsa termékcsaládba különböző színkombinációjú fóliák (a két oldaluk más színű) tartoznak, és segítségükkel mérhetően javul a termés minősége, és előbb válik szedhetővé.

A fenntarthatóság jegyében pedig nemrég fejlesztették ki a biológiailag lebomló Ecoplast fóliákat, ami hamar népszerű lett a termesztők körében. Ezeket a földön lehet hagyni használat után, és semmilyen maradvány nem károsítja a következő évi terményt.

(Forrás: Fruitecom)

Ez is érdekelheti:

„A NASAkopogtat az ajtón?” – Űrtechnológia az agráriumban

Fogja ki az ebédjét!

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: