0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Mindent a körtéről és az alanyairól

Korábban már bemutattuk a Macfrut 2024 almaalanyokkal foglalkozó előadásait. A háromnapos rendezvényen más gyümölcsfajok, fajcsoportok alanyhasználatát, újdonságait is bemutatták; a körtére is érdemes volt odafigyelni.

Stefano Musacchi olasz-amerikai kutató szakmai életútját a Bolo­gnai Egyetemen kezdte, majd 2013 óta a Washington Állami Egyetem gyümölcsfajok élettanával és művelési kérdéseivel foglalkozó intézetét vezeti. A Macfrut 2024 nemzetközi zöldség-gyümölcs szakkiállításon tartott előadásában általános, világszintű áttekintést adott a körtetermesztésről, ismertette az alanyválasztás szempontjait, a múltbéli és jelenlegi nemesítési irányokat. A FAO adatai szerint a termőfelület világszinten 1994 után enyhén csökkent (1 399 484 ha 2021-ben),

az összes termésmennyiség viszont egyenletesen növekedett az 1994–2021 közötti időszakban, 2021-re meghaladta a 25,6 millió tonnát.

A hektáronkénti átlagtermés világszinten 18,3 tonna volt. A kontinenseket tekintve az ázsiai termelés bővül, az európai és észak-amerikai szűkül, feljövőben van viszont Argentína, Chile és Dél-Afrika körteter­mesztése.

Az uralkodó ötös Macfrut 2024

A körtetermesztés kevés fajtára alapozódik, a világtermelést mindössze ötük dominanciája jellemzi. Az előadó részletes mátrix segítségével mutatta be a fő termelő országok fajtahasználatát. A legtöbb helyen a Vilmos (William Bartlett) és a Conference a fő fajta, ezt a Bosc kobak, a Fétel apát és a Packham’s Triumph követi.

A fajtahasználat koncentráltságát mutatják azok az adatok is, amelyek a fő termelő országokban az ott három legjelentősebb fajta együttes részesedését fejezik ki az összes termésből.

Ez például Chilében 73%, Belgiumban 96% (itt a Conference szinte egyed­uralkodó). Érdekességként említette az előadó, hogy Portugáliában csak egyetlen fajtát termesztenek: a helyi Rocha körtéhez jó marketing kapcsolódik, és jelentős belőle az export. A Fétel apát világszinten benne van az első ötben, ám nagyon érzékeny a helyi ökológiai körülményekre, amelyektől függően a gyümölcs megjelenése, alakja igen változatos.

Conference
A Conference az egyik leggyakrabban termesztett fajta a világon

A termesztési színvonal a hektáronkénti termésátlagban fejezhető ki, és ebben hét ország emelkedik ki: Új-Zéland (50 t/ha), majd sorrendben az USA, Hollandia, a Dél-afrikai Köztársaság (kb. 37 t/ha), Belgium és Chile (kb. 34 t/ha), Argentína (kb. 28 t/ha). A változások tendenciáját az előadó a 2012–2021 és a 2019–2021 közötti időszakok termés­szintjeinek összehasonlításán keresztül mutatta be. Az olasz termésszint 2012–2021 közötti átlagban 20,4 tonna volt hektáronként, viszont az időszak végén, 2019–2021 között 16,1 tonnára csökkent. Ezzel ellentétes folyamat, vagyis

a hektáronkénti termés jelenlegi jelentős növekedése Irán, Franciaország és Görögország körtetermesztését jellemzi.

Stefano Musacchi elemzése kiterjedt a fő alanyfajtákra és az alkalmazott művelési rendszerekre. Az USA-ban, ahol a Vilmos és az Anjou a fő fajták, vannak magonc alanyú ültetvények (nyitott váza koronaformák, csak 275 fa/ha) és OHxF87, OHxF97 alanyokon állók is (800-1200 fa/ha, két- vagy többtengelyű intenzív koronaformák). Hollandiában és Belgiumban a C-birset és hozzá hasonló alanyokat (Adams, Q-Eline) használnak jellemzően orsó és szuperorsó ültetvényekben, ez utóbbiaknál akár 5500-7500 fával hektáronként.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: