0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 13.

Sikerrel zárt a Macfrut

Rengeteg program várta az idei Macfrut kiállításra érkezőket Riminiben, az Expo Centerben. Több mint 56 ezer látogató kereste fel a rendezvényt, 13%-kal többen, mint egy évvel ezelőtt.

Kialakult az az általános vélemény, hogy az eseményre azért kell elmenni, hogy a zöldség-gyümölcs ágazat jövőjéről kapjanak képet a szakemberek. Renzo Piraccini, a Macfrut elnöke a következő évre még nagyobb és nemzetközibb kiállítást és rendezvénysorozatot ígér 2025. május 7–9. között.

Macfrut

A nemzetközi kertészeti szakkiállítás fő eseményei közé tartozott a biológiai megoldások tanácskozás és díjátadó, a faiskolai, a csemegeszőlő-termesztési szimpózium, külön teret adtak a gyógy- és fűszernövényeknek, és gyakorlati gépbemutatókra is sor került.

A legkorszerűbb termesztési módszerek közé tartozik a vertikális farm, ahol teljesen szabályozott környezetben, zárt térben termesztenek növényeket.

Az első vállalkozások gyorsan fölnevelhető zöldségféléket termesztenek ily módon, a Macfrut első napján rendezett konferencián azonban a gyógyszeripari lehetőségeket is körüljárták. A rendezvény célja az akadémiai világ és a vállalkozók találkozása volt: fiatal kutatók mutatták be a zárt termesztésben elért eredményeiket. Kisgazdaságokra és otthoni termesztésre fókuszáltak, olyan megoldásokkal, mint a növényfajokra kidolgozott világítás. Ilyen speciális hullámhossz-összetételű világítást már kifejlesztettek például a kis télizöld meténgre és a díszcsalánra.

Az első napon kiemelten foglalkoztak az egészséges élelmiszerekkel és az ún. fresh cut termékekkel. Ezek általában azonnali fogyasztásra kész, frissen vágott zöldségek vagy gyümölcsök. A termékkör sajátossága, hogy a fogyasztók alig foglalkoznak a márkákkal, kevéssé ismerik fel azokat, illetve az üzletláncok saját márkás termékei uralják a piacot. Komoly marketingre lenne szükség a népszerűsítésükhöz, amiben a frissességet, a kedvező összetevőket és mikrobiológiai biztonságot érdemes hangsúlyozni.

A Macfrut kiállítás második napján adták át a Biosolutions Innovation Award díjakat a legjobbnak ítélt új biológiai megoldásoknak.

A tudományos bizottság két újítást díjazott: a Bayer Vynyty Pro Press légtértelítési megoldását és a Yara műtrágyáját, a YaraMila Nutri készítményt.

Macfrut
A Bayer és a Yara kapta a legjobb biológiai megoldásnak járó innovációs díjat
Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: