0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Rossz hír a narancslé kedvelőinek

A tavalyi floridai narancstermesztési problémák után a világ narancslé-termelésének 70 százalékáért felelős Brazíliában akadtak gondok, ami miatt ismét áremelkedés várható. A helyzet a hazai gazdáknak kedvezhet.

Narancslékrízis elé néz a világ miután a globális narancslétermelés 70%-át adót Brazíliában csapnivaló termésmennyiséget tapasztaltak a gazdák idén. Az előző szezonhoz képest csaknem 25 százalékkal kevesebb narancs termett idén. Ennek fő oka egy kezelhetetlen növénybetegség, valamint a virágzás alatti rendkívüli forróság és szárazság. A kettős probléma az ország narancstermesztő gazdaságinak 40 százalékát érintette.

narancsA rossz termés jelentős áremelkedést hoz az ágazatban. Az áremelés ugyanakkor csak enyhíti a termelők kárait, hiszen a magas árak kevesebb fogyasztót is jelentenek. A válság már harmadik éve tart, Brazíliában azóta csökken a termelékenység, ami miatt alacsonyabb bevételre számíthatnak a gazdák, így viszont a termésátlagot növelő korszerűsítések is elmaradnak.

A narancssűrítmények világpiaci árának emelkedése a hazai fogyasztókat is érinteni fogja, ahogy a tavalyi, floridai hurrikánszezon miatti emelkedés is érezhető volt a magyarországi boltok polcain. A narancs krízise ugyanakkor helyzetbe hozhatja az egyéb gyümölcsöket termelőket, hiszen az alma- vagy a mandarinlé helyettesítheti a dráguló narancslét. Az alma esetén ráadásul a hazai termelők kerülhetnek jobb pozícióba a piacon.

Az amerikai sajtóban tavasszal merült fel, hogy a túlzott narancslé-fogyasztás nem ajánlott. Bár sok pozitív hatású összetevője van ennek a gyümölcsnek, levének magas cukor- és citromsavtartalma miatt nagy mértékben nem javasolt bevinni a szervezetbe. A magas cukortartalom a vércukorszintet emeli, valamint elhízást okozhat, a savtartalom pedig a fogakra nézve káros. A narancs levéből ráadásul hiányzik a rost, ezért – szemben a gyümölcs eredeti formájával – könnyen túlfogyasztható.

narancs lé ital

Forrás: magyarmezogazdasag.hu / foodingredientsfirst.com

Magazin ajánló: