Narancslékrízis elé néz a világ miután a globális narancslétermelés 70%-át adót Brazíliában csapnivaló termésmennyiséget tapasztaltak a gazdák idén. Az előző szezonhoz képest csaknem 25 százalékkal kevesebb narancs termett idén. Ennek fő oka egy kezelhetetlen növénybetegség, valamint a virágzás alatti rendkívüli forróság és szárazság. A kettős probléma az ország narancstermesztő gazdaságinak 40 százalékát érintette.
A rossz termés jelentős áremelkedést hoz az ágazatban. Az áremelés ugyanakkor csak enyhíti a termelők kárait, hiszen a magas árak kevesebb fogyasztót is jelentenek. A válság már harmadik éve tart, Brazíliában azóta csökken a termelékenység, ami miatt alacsonyabb bevételre számíthatnak a gazdák, így viszont a termésátlagot növelő korszerűsítések is elmaradnak.
Az amerikai sajtóban tavasszal merült fel, hogy a túlzott narancslé-fogyasztás nem ajánlott. Bár sok pozitív hatású összetevője van ennek a gyümölcsnek, levének magas cukor- és citromsavtartalma miatt nagy mértékben nem javasolt bevinni a szervezetbe. A magas cukortartalom a vércukorszintet emeli, valamint elhízást okozhat, a savtartalom pedig a fogakra nézve káros. A narancs levéből ráadásul hiányzik a rost, ezért – szemben a gyümölcs eredeti formájával – könnyen túlfogyasztható.