0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 21.

Már a burgonyának is van világnapja – összefoglaló az európai és magyar termesztésről

2000-től fokozatosan csökken a burgonya területe az EU-ban, az akkori több mint 3 millió hektár helyett az idén előreláthatóan alig 1,5 millió hektár lesz - hangzott el a burgonya világnap alkalmából rendezett konferencián.

Jó hír viszont, hogy a tavaly betárolt burgonya utolját igen drágán értékesítették, tonnánként 400 euróért, ilyen magas még sosem volt az ár május elején. Csak remélni lehet, hogy ez marad, legalábbis a késői ültetés ezt támogatja.

A várható hozamok nem túl magasak, az EU átlag 35 tonna körüli és csak a német, holland, francia, belga, dán hektáronkénti termésátlagot becsülik 40 tonna körül vagy a fölött, de ezekben az országokban is elmarad a 2017-estől. Az okok közé sorolhatjuk a klímaváltozást, illetve az is szerepet játszhat benne, hogy a fogyasztói elvárásokhoz igazodva sűrítik az állományt, mert manapság a 5-7 centis gumók a legkeresettebbek.

Az adatok azonban megerősítik, hogy a szakmai hozzáértés, a korszerű technológia, fajták alkalmazása meghozza a gyümölcsét, illetve az értékesítésben nagy előny a termelők szervezettsége.

A jelenlegi piaci helyzet alakulása kapcsán az elnök megjegyezte, hogy a németországi régiókban a csapadékos időjárás nehezíti a korai termés betakarítását, tisztulását, szikkadását. A spanyol és egyiptomi újburgonya továbbra is uralja a helyi piacot, a kezdő termelői árak jók, kilónként 400 forint körüliek, ami biztató számunkra is. Ez abból is adódhat, hogy a hozamok alacsonyak, a kínálat csaknem 20%-kal elmarad a tervezettől.

Magyarországon 2014 óta évről évre kevesebb burgonyát takarítanak be. Idén a 6740 hektáron összesen (étkezési, ipari termés, a vetőburgonya és a bioburgonya együtt) 242 ezer tonna burgonya  teremhet, ha jó lesz az időjárás. Valamelyest nőtt a termelési kedv, és van is a termésre  igény, mert nem tudjuk hazai termelésből fedezni a belföldi fogyasztást. A sikeres termesztéshez azonban az egyik legfontosabb lépés az összefogás, és ebben még van hová fejlődniük a burgonyásoknak.

A versenyképességet akadályozza a 27%-os áfa is, ezért azt mihamarabb 5%-ra kellene csökkenteni minden burgonya esetében.

Ez lépés megszüntetné a vélt és valós visszaéléseket, és lökést adhat a burgonyatermesztésnek. Ezzel pedig többszörös értéket termelhetnénk egy hektáron, mint például gabonából.

Van lehetőség Nyugat-Európába exportálni, hiszen jelenleg harmadik országokból is sok burgonyát hoznak be.  Hosszabb távon komoly hasznot hozhatna a feldolgozóipari üzemek ide-, illetve visszatelepítése. A feldolgozóipari szerződés ugyanis piaci és anyagi biztonságot is nyújt a termelőknek.

 

A burgonya világnapja alkalmából szervezte a szakmai konferenciát az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács

Az előre lépeshez a terméktanács olyan kormányzati pályázati programokat vár, amelyek erősíthetik az ágazatot. A technológia és az energiahatékonyság fejlesztése mellett a minőségbiztosítási rendszerek kiépítése és fenntartása is feltétele a színvonal növelésének. Ezek megvalósításához, illetve az ezt segítő  szaktanácsadói hálózat működtetéséhez is elkelne a támogatás.

Kecskés Gábor szerint a kitűzött önellátást inkább úgy kellene értelmezni, hogy azokban az időszakokban, amikor tudunk burgonyát termelni, és jók a feltételek, inkább exportáljunk. Amikor pedig csak hatalmas költséggel tudnánk tárolni úgy, hogy megőrizzük a minőséget,  akkor vásároljunk külföldről.

Az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács felvállalta az ágazati érdekek képviseletét, minél hatékonyabb működéséhez pedig várja az újabb tagokat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: