0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Nagy segítség, ha torlódik az áru a piacon

Amikor beállították a korai hidegfóliás salátakísérletet a Rijk Zwaan Budapest Kft. felgyői kísérleti kertjében, még nem tudták, hogy a sűrűbb térállásban ennyire kiemelkedő szerepe lesz az egyes fajták lábon tarthatóságának.

Nehéz év az idei a kertészek számára, nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában. A húsvéti időszakra nem nőtt meg a saláta iránti kereslet, és utána sem javult a piaci helyzet. Spanyolországban, csakúgy, mint Olaszországban, a meleg időjárás miatt előbb váltak betakaríthatóvá a szabadföldi saláták, így azokat együtt vágták a fóliás állományok végével. Ebből adódóan egyszerre sok lett az áru, és egy időre torlódás alakult ki a piacon, idézte fel Deme Zsolt, a Rijk Zwaan Budapest Kft. termékfelelőse.

Deme Zsolt
A Myles RZ az első fuzáriumrezisztens fejes saláta fóliás termesztésre, mutatja Deme Zsolt
Magyarországon a fogyasztást tekintve még mindig a fejes saláta áll az első helyen, abból értékesítenek a legtöbbet, ezt követi a jégsaláta.

A salátakeverékekben azonban többféle saláta megtalálható, az áruházláncok polcain pedig egész évben elérhető a kettesével vagy hármasával csomagolt mini római saláta is. Ez utóbbi már nem kizárólag külföldről érkezik, újabban itthon is termesztik.

A felgyői kísérleti kertben beállított korai hidegfóliás kísérletnek az volt a célja, hogy megvizsgálják az egyes saláták fejlődését sűrűbb térállásban, hiszen hajtatásban fontos gazdaságossági tényező a négyzetméterenkénti tőszám. Az 5-ös tápkockában nevelt palántákat február 27-én ültették ki a sátorba 25 × 30, illetve 30 × 30 centiméteres tő- és sortávolságra.

saláta
A korai fóliás kísérletben a térállás hatását vizsgálták számos típusban

Az áruházi beszállításoknál a fejes saláta jellemző mérete a 8-as (amiből 8 fej fér el egy ládában), a frisspiacon pedig a 6-os méret az általános. Néhány áruházláncban azonban megjelentek már a 6-os méretű saláták akár fejenként csomagolva is.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: