0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Nagy segítség, ha torlódik az áru a piacon

Amikor beállították a korai hidegfóliás salátakísérletet a Rijk Zwaan Budapest Kft. felgyői kísérleti kertjében, még nem tudták, hogy a sűrűbb térállásban ennyire kiemelkedő szerepe lesz az egyes fajták lábon tarthatóságának.

 Az elmúlt években a középzöld színű fajták népszerűsége nőtt a világoszöld levelű fajták rovására. Ezeknek jobb a sótűrő képessége, a fényszegény időszakokban intenzív a növekedési erélye. Ilyen, könnyebben termeszthető középzöld saláta az Evadne-Edwige RZ. Uborka vagy paprika után is ültethető, mert jól tűri a talajban esetlegesen felhalmozódott sót. Szeptember végi ültetéstől kezdve egészen február elejéig-közepéig egyenletesen fejlődik.

A középzöld fajtákra jellemző még, hogy erősebb a gyökérzetük és a hideg időszakot is jobban tűrik, mint a világosabb lombúak.
saláta
Jól viseli a lábon tartást az Evadne-Edwige RZ

Tipikus, hagyományos vajfej saláta a Danubia RZ. Ez az említettek közül a legvilágosabb levelű, ennél egy árnyalattal mélyebb színű a Walha RZ és az Evadne- Edwige RZ, a Myles RZ pedig középzöld színvilágú.

A Danubia RZ tipikusan 6-os saláta, ezért a szabadpiacon értékesítő kertészek kedvelt fajtája.

Gyorsan fejesedő típus, már kisebb méretben is vágható. Javasolt térállása 30 × 25 centiméter, csakúgy, mint az összes nagyméretű fajtának.

saláta
A Danubia RZ a frisspiac kedvelt fejessaláta-fajtája

A jégsaláták közül az Ikebanas RZ nemcsak szabadföldön, de a tavaszi és őszi hajtatásban is kiválóan termeszthető. Igaz, tenyészideje legalább 7-10 nappal hosszabb, mint a többi jégsalátáé, de csomagolva általában jóval drágábban értékesíthető.

saláta
Csomagolva a többi jégsalátánál drágábban értékesíthető az Ikebanas RZ
A díszítő saláták, a lollo és tölgylevelű salátatípusok továbbra is a gasztropiac kedvelt termékei, és már a római saláta is felzárkózott közéjük.

Állaga, roppanóssága és ízvilága kiemelkedő. Különböző méretekben, a mini római úgynevezett gem típustól egészen a nagyméretű fajtákig termesztik őket.

Ez is érdekelheti:

Fogja ki az ebédjét!

A saját zöldség íze

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: