A xilit, más néven nyírfacukor sokak kedvelt édesítőszere. A növényi eredetű cukoralkoholt már évtizedek óta használja az emberiség természetes cukorpótlóként. Alacsony glikémiás indexének köszönhetően jóval kevésbé emeli meg a vércukorszintet, mint a hagyományos kristálycukor, miközben édesség szempontjából ízük megegyezik.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) az „Általában véve biztonságos” (Generally Recognized As Safe, GRAS) kategóriába sorolja, az Európai Unió országaiban pedig E967 szám jelöli az összetevők között.
Ám elképzelhető, hogy a xilit népszerűsége nemsokára hanyatlásnak indul: az amerikai Cleveland’s Clinic Center Stanley Hazen által vezetett kutatócsoportja ugyanis az édesítőszer lehetséges kockázatára hívta fel a figyelmet – írja a meatpoultry.com

A tudósok több mint 3000 egyesült államokbeli és európai állampolgár bevonásával végeztek kísérletet. Ennek eredményeképp arra jutottak, hogy a szervezetben jelenlévő xilit növelheti a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A résztvevők közül voltak, akikkel a vizsgálat során xilittel édesített, és voltak, akikkel szőlőcukorral dúsított oldatot itattak. A véralvadási képesség, a trombóziskészség a nyírfacukorral ízesített folyadék elfogyasztása után jelentősen megnőtt, míg a szőlőcukros ital hatására nem. Így arra jutottak, hogy
Majd ezután még 3 éven át nyomon követték a vizsgált személyek egészségügyi adatai: akik gyakran fogyasztottak nyírfacukros termékeket, náluk hosszú távon is nagyobb volt a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázata.
„Tanulmányunk megmutatja, mennyire fontos lenne további kutatásokat végezni a cukoralkoholokkal és a mesterséges édesítőszerekkel kapcsolatban. Legtöbbször a szakértők ugyanis ezek fogyasztását ajánlják elhízás és cukorbetegség esetében. Természetesen nem buzdítunk arra senkit, hogy most azonnal dobja ki xilittartalmú fogkrémét, ám érdemes a kapott eredmények tudatában fogyasztani az édesítőszert” – hívta fel a figyelmet Hazen.

Ezzel szemben Carla Saunders, a Kalóriaszabályozási Tanács (Calorie Control Council) nevű, a csökkentett kalóriatartalmú élelmiszerek gyártóit képviselő nemzetközi szervezet elnöke felhívta a figyelmet a tanulmány hiányosságaira.
„A kapott eredmények szembemennek globális szervezetek évtizedek tudományos munkáival, melyek bizonyítékul szolgálnak arra, hogy márpedig biztonságos és érdemes alacsony kalóriatartalmú édesítőszereket használni – xilitet is.
Azt se feledjük, hogy a kutatás egyik részében olyan személyek is részt vettek, akiknél már korábban is magasabb volt a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata. Az eredmények káros hatást fejthetnek ki a xilit megítélésére, egy olyan alapanyagra, melyet már 60 éve használunk jóízű, alacsony kalóriás édesítőszerként” – vélekedett.

Ez is érdekelheti:
4 vércukorbarát, igazi fehérjebomba desszert: alakja és egészsége is meghálálja
Édes élet egészségesen: ez a 6 legjobb természetes édesítőszer