0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

5 kreatív szépség levendulából, amit bárki el tud készíteni

A levendula az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyógy-, fűszer- és dísznövény. Enyhe idegnyugtató hatású, fájdalomcsillapító, görcsoldó, segíti az emésztést, csökkenti az alvászavarokat. Népszerűsége ma is töretlen, használjuk bátran!

Az idők során használták testre kenve, fürdővízbe, ruha illatosítására, Egyiptomban balzsamozáshoz, a pestisjárvány idején csuklóra kötve, a II. világháborúban sebfertőtlenítőként. A levendula felhasználása ma is szerteágazó.

Napos helyen szinte bármilyen talajban megél, de a kötött talajokat nem kedveli, kevés tápanyaggal is beéri, szárazságtűrő, csak a legnagyobb nyári kánikulában érdemes öntözni.

Nem csak kertben, de cserépben az erkélyen is nevelhető levendula.

Illóolaj-tartalma akkor a legmagasabb, mikor az első virágok kinyíltak a virágzat alján. Ha később szüretelünk, akkor szárítás után a virágok le fognak potyogni. Legjobb napos reggel szedni, miután a harmat felszáradt. A virágszárat a fás rész felett 2-3 ujjnyival vágjuk le! Ha a legtöbb virág már kinyílt, akkor szárítás után ételbe, italba vagy illatos tasakba használhatjuk fel.

Levendula buzogány

Nem potyog, hiszen önmagába zárjuk a virágzatát, és kedves ajándék is lehet. Frissen szedett levendulából készítsük, mert hajlékony szárakra van szükség. Páratlan számú szálat használjunk, 17 szálhoz kb. 2,3 méter hosszú, 6 mm széles szalag elegendő.

Távolítsuk el a leveleket és elágazódásokat, tegyük egy csokorba, úgy, hogy a virágfejek alsó része egy vonalba essen, és kössük át szorosan szalaggal.

Az egyik oldalon egy rövidke, a másik oldalon pedig a hosszú rész legyen. A rövid szálat fogjuk hozzá a virágokhoz, majd a levendula szárait hajlítsuk vissza óvatosan, igazítsuk el a szárakat körben úgy, hogy nagyjából egyenlő távolságra legyenek egymástól. Kezdjük el a szövést, a szalag egy szár felett, majd a követező alatt haladjon, közben igazgassuk a szalagot és a szálakat, hogy egyenletes legyen, a végén kössük el.

Dupla szálat használva mutatósabb a buzogány
Fotó: Fontos Éva

Levendula szirup

Hozzávalók: 2 evőkanál levendulavirág, a száráról leszedve, 180 ml víz, 150 g kristálycukor.

Forraljuk fel a hozzávalókat egy lábasban, majd alacsony lángon főzzük 15 percig. Hagyjuk kicsit hűlni, majd szűrjük le, és töltsük üvegbe.

Levendula szirup
Fotó: Fontos Éva
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: