0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Komplex technológiák, modern fóliaházak – a KITE Zrt. bemutatóján jártunk

A magyar zöldség- és gyümölcstermesztés korszerűsítésén dolgoznak a KITE Zrt. szakemberei a cég derecskei kísérleti telepén. Bemutatójukon megújult és frissen telepített ültetvényeket, jól felszerelt fóliaházakat, intenzív technológiákat láthattunk.

Sokan voltak kíváncsiak a KITE kertészeti bemutatójára, ahol a cég fejlesztőmérnökei és termékmenedzserei számos területen mutattak be korszerű megoldásokat. Mint bevezető előadásában Hadászi László innovációs főigazgató hangsúlyozta,

olyan magas technológiai színvonalú, de a legtöbb termelő számára hozzáférhető, kipróbált technológiákat kínálnak a gazdáknak, amelyek megfelelnek az uniós környezetvédelmi céloknak és egyben a támogatási pályázatok feltételeinek is.

Burgonyában két új piros héjú és sárga húsú burgonyafajtát tartanak ígéretesnek a hazai viszonyok között, a terméshozam növelésére, az érés előrehozására pedig más kultúrákban (paradicsom, paprika, görögdinnye) is bevált a Batallon biostimulátor, amit a terméshozás folyamán többször javasolt kijuttatni. Dinnyében az alanyválasztás, a fóliatakarás és az alkalmazott csöpögtetőcső kialakítása volt a kísérletek tárgya.

Zöldséghajtatásra a prémium KITE vándorsátort fejlesztette ki a cég, amiben paprika- és paradicsomtermesztési kísérleteket láthattunk. Olyan paprikafajtákat keresnek, amelyek kevesebb zöldmunkával termeszthetők. Fontos terület a biológiai növényvédelem, amire hajtatásban teljes körű megoldást kínál a cég, és már szabadföldön is lehet védekezni lepkék ellen egy fürkészdarázs-fajjal.

A biológiai növényévdelem elképzelhetetlen pontos hőmérséklet- és páratartalom-szabályozás nélkül, erre is folyt fejlesztés.

Megállapították, hogy árnyékolásra a fehér háló alkalmasabb, mint a zöld, mert bár azonos paramétereket mértek alatta, a hozam nagyobb volt, mint a zöld hálóval takart fóliablokkokban. Érdemes használni a vektorhálót is, mert nemcsak a kártevőket rekeszti ki, hanem kissé a meleget is.

Teljesen megújult a kísérleti almaültetvény: tavaly és tavalyelőtt telepítettek öt fajtát (Evelina, Gala Devil, Golden Reinders, Jeromine, Red Idared) M9 alanyon, 3,5 x 0,73 méter térállásba. Itt tápanyag-ellátási és növényvédelmi kísérletek folynak és a fagyvédelmi öntözés technológiáját is vizsgálják.

Még izgalmasabb az öt alannyal és öt fajtával telepített meggykísérlet, aminek a kombájnos betakarítás technológiájának kidolgozása a célja.

Kérdés, hogy melyik alanyon, milyen koronaformán és metszéssel, támrendszerrel vagy anélkül lehet kompótminőségű meggyet termeszteni és leszedni kombájnnal. A megcélzott terméshozam pedig 20-25 tonna hektáronként.

Gyümölcsösök művelésében segít a szedőplatform, amit a jégháló kezelésére is használnak. A spanyol Mañez y Lozano permetezőgépekkel speciálisan kialakított szórószerkezetük miatt nagyon jó fedettséget lehet elérni. Legújabb képviselőjük, az O3Zone család ózonnal dúsított vizet permetez, ami lehetővé teszi, hogy csökkentsük a kijuttatott növényvédő szerek mennyiségét.

A KITE forgalmazza a mobil Tow and Blow fagyvédelmi szélgépeket, amelyek már számos helyen bizonyítottak itthon.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: