A TOLNATEJ az ország legnagyobb klasszikus félkeménysajt-gyártója. A legkedveltebb félkemény sajt Magyarországon a trappista, ebből az új üzemben évi 20 millió kilogrammot állítanak elő. A cég vezérigazgatójával, aki a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács társelnöke is, az ágazati és vállalati aktualitásokról beszélgettünk.
Koller Attila édesapjától vette át a cég napi ügyeinek intézését, aki a társaságuk igazgatóságának elnökeként már több mint 65 éve dolgozik a szekszárdi tejfeldolgozónál. Még mindig szellemi frissességgel, a szükséges információk birtokában végzi munkáját. Az ő tudása a második generációnak komoly segítség, mert olyan tapasztalati tőkét biztosít számukra, mely nem mindenkinek áll a rendelkezésére. Ez a TOLNATEJ-nél megvan.
A hatékonyság növelése az egyetlen út
A TOLNATEJ Zrt. az elmúlt 6 évben közel 20 milliárd forint értékű fejlesztést hajtott végre, négy nagy program köré szervezve. Az elsőben az UHT-tej gyártásának feltételeit teremtették meg. Ha azonosítani akarnánk a TOLNATEJ Zrt.-t, akkor Magyarország legnagyobb trappista sajt gyárának nevezhetnénk, de a cég vezetése mindig figyelt rá, hogy kiszélesítse a portfoliót. Ennek egyik nagyon fontos eleme volt az UHT-tej gyártás, mely ma már 50 millió doboz termék értékesítését jelenti. A fejlesztések második ütemében készült el a sajtüzem.
Cégen belül 40 évig ez volt az „új sajtüzem”. Természetesen a technológia azóta sokat fejlődött, változott, ezért a menedzsment úgy döntött, hogy a fejlesztések között ezt az egységet is teljesen megújítja, korszerűsíti. Ennek eredménye a mai, Közép-Kelet- Európa legnagyobb kapacitású félkemény sajt üzeme. A fejlesztésekhez mindig egy-egy támogatási program is kapcsolódik. Ezt az első kettőt a Pénzügyminisztérium nagyvállalati beruházási programja keretében valósították meg.
A harmadik nagyobb projektjük a nemrég átadott nagycsarnok. Az épület teljesen elkészült, a technológiai betelepítés a napokban zajlik. Ez az egység a változó fogyasztói igények kiszolgálására jött létre. Ahogy Koller Attila fogalmazott:
A komplex beruházás eredményeként létrejött új épület lényege, hogy ne csak a jelen igényeire adjon választ, hanem előremutatóan a következő évtizedek élelmiszerbiztonsági, higiéniai feltételrendszerét megteremteni tudó épületbe kerüljön a sajt tovább feldolgozásra. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a tömbsajtoknak az új üzemben a fogyasztói igényeknek megfelelően történik a speciális érlelése, szeletelése, darabolása, reszelése, különböző csomagolóanyagokban, különböző méretekben, formákban, érlelési verziókban történő feldolgozása.