0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 24.

„A piaci verseny jó, de csak, ha fair módon zajlik”

Családi örökséget visz tovább Koller Attila tulajdonostársaival, Szekszárdon. A TOLNATEJ Zrt. egy menedzsment tulajdonú cég, ahol már nem az első generáció dolgozik, hanem a második, sőt most már lassan a harmadik.

A TOLNATEJ az ország legnagyobb klasszikus félkeménysajt-gyártója. A legkedveltebb félkemény sajt Magyarországon a trappista, ebből az új üzemben évi 20 millió kilogrammot állítanak elő. A cég vezérigazgatójával, aki a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács társelnöke is, az ágazati és vállalati aktualitásokról beszélgettünk.

Koller Attila édesapjától vette át a cég napi ügyeinek intézését, aki a társaságuk igazgatóságának elnökeként már több mint 65 éve dolgozik a szekszárdi tejfeldolgozónál. Még mindig szellemi frissességgel, a szükséges információk birtokában végzi munkáját. Az ő tudása a második generációnak komoly segítség, mert olyan tapasztalati tőkét biztosít számukra, mely nem mindenkinek áll a rendelkezésére. Ez a TOLNATEJ-nél megvan.

A hatékonyság növelése az egyetlen út

A TOLNATEJ Zrt. az elmúlt 6 évben közel 20 milliárd forint értékű fejlesztést hajtott végre, négy nagy program köré szervezve. Az elsőben az UHT-tej gyártásának feltételeit teremtették meg. Ha azonosítani akarnánk a TOLNATEJ Zrt.-t, akkor Magyarország legnagyobb trappista sajt gyárának nevezhetnénk, de a cég vezetése mindig figyelt rá, hogy kiszélesítse a portfoliót. Ennek egyik nagyon fontos eleme volt az UHT-tej gyártás, mely ma már 50 millió doboz termék értékesítését jelenti. A fejlesztések második ütemében készült el a sajtüzem.

Szekszárdon 1983-ban épült meg az ország legnagyobb sajtüzeme, annak idején ez volt az utolsó nagy zöldmezős tröszti beruházás, egy teljesen más gazdasági szemléletmóddal.

Cégen belül 40 évig ez volt az „új sajtüzem”. Természetesen a technológia azóta sokat fejlődött, változott, ezért a menedzsment úgy döntött, hogy a fejlesztések között ezt az egységet is teljesen megújítja, korszerűsíti. Ennek eredménye a mai, Közép-Kelet- Európa legnagyobb kapacitású félkemény sajt üzeme. A fejlesztésekhez mindig egy-egy támogatási program is kapcsolódik. Ezt az első kettőt a Pénzügyminisztérium nagyvállalati beruházási programja keretében valósították meg.

A harmadik nagyobb projektjük a nemrég átadott nagycsarnok. Az épület teljesen elkészült, a technológiai betelepítés a napokban zajlik. Ez az egység a változó fogyasztói igények kiszolgálására jött létre. Ahogy Koller Attila fogalmazott:

„A sajtgyártás ma már nem ér ott véget, hogy a nagy tömbsajtokat elkészítettük, mert a fogyasztó az üzletek polcain nem 1,5 kilogrammos sajtokkal szeretne találkozni. Pláne, hogy az üzemben készülnek 15 kilogrammos sajtok is.”

A komplex beruházás eredményeként létrejött új épület lényege, hogy ne csak a jelen igényeire adjon választ, hanem előremutatóan a következő évtizedek élelmiszerbiztonsági, higiéniai feltételrendszerét megteremteni tudó épületbe kerüljön a sajt tovább feldolgozásra. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a tömbsajtoknak az új üzemben a fogyasztói igényeknek megfelelően történik a speciális érlelése, szeletelése, darabolása, reszelése, különböző csomagolóanyagokban, különböző méretekben, formákban, érlelési verziókban történő feldolgozása.

A negyedik fejlesztési csomag egy sokrétű projekt, amely tartalmaz többek között technológiai koncentrációt, új gépek, technológiák beszerzését, a folyamatok automatizálását és informatikai fejlesztést.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: