0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Kell a fehérje? Ezeket a húsokat egye a dietetikusok szerint

Fogyás vagy épp izmok építése, megőrzése: fehérje nem hagyható ki az étrendből. Melyek a legegészségesebb állati fehérjeforrások a dietetikusok szerint?

Akár izmot szeretne építeni, vagy épp fogyókúra közben is szeretné megőrizni izmait, a napi fehérjebevitel elengedhetetlen. Nem utolsó szempont, hogy a húsos ételek felettébb ízletesek. Bár az ajánlott napi fehérjebevitel mindössze 0,8 gramm testtömeg-kilogrammonként, a legtöbb kutatás és szakértő egyetért abban, hogy a többségnek, beleértve az idősebb felnőtteket vagy azokat, akik aktívak vagy fogyókúráznak, ennél több, testtömeg-kilogrammonként 1,2 grammhoz közelebbi mennyiségre van szüksége, különösen az izomvesztés megelőzése érdekében.

Bár fehérjét könnyen be lehet vinni a szervezetbe növényi forrásokból is, az állati fehérjéket jobb minőségű fehérjéknek tartják, mivel mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazzák, könnyebben emészthetőek, mint a növényi fehérjék.

Kétféle állati fehérje létezik: húsos és nem húsos. A hús lehet marha-, hal-, sertés- vagy baromfihús, a nem hús pedig bármilyen állati termék, például a tejtermékek és a tojás. Jelen cikkünkben a húsokkal foglalkozunk.

fehérje, hús, húsok
Illusztráció fotó: pxhere.com

Míg egyes húsfajták nagy mennyiségű telített zsírt és nátriumot tartalmaznak, addig mások hihetetlenül egészségesek, rengeteg fehérjét és más alapvető tápanyagot, például B-vitaminokat, vasat és cinket kínálnak már kis mennyiség elfogyasztása esetén is.

Ha könnyedén növelni szeretné a fehérjebevitelét, a dietetikusok azt javasolják, hogy ezeket az egészséges állati fehérjékkel egészítse ki étrendjével.

Pulyka és csirke

Ha a legegészségesebb húsokról van szó, amelyek a legnagyobb tápértékkel bírnak, akkor a pulyka és a csirke szinte verhetetlen.. Fontos megjegyezni, hogy a baromfi akkor a legegészségesebb, ha eltávolítja a bőrét, amely a legzsírosabb rész.

Bőr nélkül a fehér hús és a vörös hús közötti különbség elhanyagolható a zsír és a kalória tekintetében, ezért azt válasszuk, amelyiket szeretjük.

Forrás: eatthis.com

Magazin ajánló: