0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 24.

Már itt a jövő az üvegházakban is

A szedő- és vágó­robotok lassan átveszik a munkaigényes folyamatokat az emberektől, és a mesterséges intelligenciának (AI) köszönhetően a termelők sokkal hatékonyabban és fenntarthatóbban dolgozhatnak.

A technológiai fejlődés jelentős változásokat hoz a kertészeti ágazatban. Az Amszterdamban június 11. és 13. között megrendezett GreenTech kiállítás látogatói már nagyon közelinek mondható jövőbe léphettek be a holland innovációknak köszönhetően. A szedő- és vágó­robotok lassan átveszik a munkaigényes folyamatokat az emberektől, és a mesterséges intelligenciának (AI) köszönhetően a termelők sokkal hatékonyabban és fenntarthatóbban dolgozhatnak.

Permetezőrobot az Árpád-Agrár Zrt. üvegházában

A mesterséges intelligenciát használva automatikusan szabályozható az üvegházon belüli hőmérséklet, fénymennyiség és vízfelhasználás.

Az autók vagy repülőgépek robotpilótájához hasonlóan sok feladatot levesz a kertész válláról átlagos termesztési körülmények között, de persze a váratlan helyzetekben a termelőnek, az embernek kell átvennie az irányítást.

A magas energiaárakat és a termelőüzem adottságait figyelembe véve az AI segít kiszámítani, hogy mi a leggazdaságosabb, leghatékonyabb fűtési mód és fűtési időszak a kertészeknél. Az emberi tudás és az emberi képességek azonban továbbra is kulcsfontosságúak, hogy kellő és megfelelő információkkal láthassák el a mesterséges intelligenciát. A kertészet számára kifejlesztettek egy úgynevezett digitális asszisztenst is, amely a ChatGPT-hez hasonlóan működik. Kérdést lehet hozzá intézni, de akár például egy megbarnult levelű növényről készült fotó is mutatható neki. Az asszisztens felismeri, hogy melyik növényről van szó, azonosítja a kór- vagy kárképet, és azonnal megoldást kínál rá.

A robotika szintén támasza lehet a kertészeknek. A rendkívül intenzív és munkaerő-igényes oltás gyorsabban és hatékonyabban végezhető robotokkal.

Az üvegházépítésben is világelső holland cégek pedig a csapadékszegény területeken – például Észak-Afrikában vagy a Közel-Keleten – is megoldást kínálnak arra, hogy helyben, fenntartható módon termesztett zöldségekhez és gyümölcsökhöz jusson a lakosság.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/greentech.n

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: