0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

RNS alapú rovarirtó szert engedélyeztek a burgonyaföldeken

A burgonyabogár Európába jutva óriási kárt okozott a termelőknek. Most azonban egy új technológia révén talán gátat szabhatunk ennek falánk rovarnak.

Ez a kártevő olyan pusztító hatással bír, hogy az egykori Kelet-Németország az Egyesült Államokból érkező biológiai csapásnak minősítette a bogarak megjelenését. Bár nincs rá bizonyíték, hogy valóban biológiai hadviselés eredményeképp került az ország burgonyaföldjeire, még ma is jelentős kártevőként tartják számon.

Az eredetileg a Sziklás-hegységből származó bogár ma már az egész északi féltekén jelen van, évente több mint fél milliárd dolláros terméskiesést okozva.

A bogár rendkívül ellenálló, ami megnehezíti az irtását. Több, mint 50 különböző rovartószerrel szemben vált rezisztenssé.

Sőt, az 1930-as években a burgonyabogár volt az egyik olyan kártevő, mely elindította a kémiai rovarirtó szerek kutatását.

burgonyabogár

Idén azonban az amerikai gazdák új eszközt kapnak a kártevő ellen, amely teljesen eltér a hagyományos rovarirtó szerektől. Az RNS-interferencia (RNAi) mechanizmusán alapuló permet a burgonyabogár egy létfontosságú génjét célozza meg, amely kizárólag erre a kártevőre és közeli rokonaira hat. Ezzel elkerülhető a beporzók és más, esetleg hasznos fajok károsítása. A GreenLight Biosciences által kifejlesztett és Calantha néven forgalmazott rovarirtó szert az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) idén januárban hagyta jóvá négyéves felülvizsgálat után – írja a Science.

Küzdelem a gének szintjén

Az RNAi technológia lehetőséget nyújt újabb rovarirtó szerek kifejlesztésére, amelyek biztonságosabbak lehetnek az emberek és a környezet számára. Az új technológia korlátai közé tartozik, hogy bizonyos rovarcsoportok ellen nem hatásosak. Ilyenek például a lepkefélék (mint például a molyok). Emellett vannak környezetvédelmi aggályok is, amelyek szélesebb körű kockázatértékelést igényelnek. Ennek ellenére sokan remélik, hogy az RNAi egy új korszakot nyit a kártevőirtásban.

Már megkezdődött az engedélyeztetési eljárása például egy varroa atka ellenes szernek, melyet szintén a GreenLight alkotott meg. Ennek a méhészetben lenne óriási jelentősége, hiszen a mézelő méh egyik legjelentősebb kártevője az ázsiai varroa atka.
varroa atka méh
A varroa atka óriási problémát okoz a méhészeknek
Forrás: Science