0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Fingadó Dániában metán „ellen”

Új időszámítás vár 2030-tól a dán állattenyésztőkre, miután a dán adóügyi miniszter bejelentette, adóterhet rónak ki a tehenek, juhok, sertések által kibocsátott üvegházhatású gázok után.

A globális felmelegedéshez egyik legnagyobb mértékben hozzájáruló gáz, a metán kibocsátásának mérséklését célzó intézkedés világelső a maga nemében. A cél az, hogy Dánia 2030-ig 70 százalékkal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-ben mért szinthez képest, és 2045-re klímasemlegessé váljon az ország.

Az intézkedés értelmében 2030-tól 300 dán koronát, azaz (jelenlegi árfolyam szerint) mintegy 16 ezer forintot kell majd az állattartóknak kifizetniük tonnánként – a 2030-ban érvényes szén-dioxid-egyenértékben számolva. Az adótétel öt év múlva 750 koronára (jelenlegi árfolyam szerint), vagyis kb. 40 ezer forintra emelkedik. Azonban a 60 százalékos jövedelemadó-kedvezmény beszámításával a tényleges költségek 2030-tól 120 koronát, 2035-től 300 koronát jelentenek tonnánként.

szarvasmarha, metán
Az adó célja, hogy Dánia 2030-ig 70 százalékkal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását
Hasonló intézkedés várt volna az új-zélandi állattenyésztőkre is, azonban a 2025-től hatályba lépő adó-törvénytervezetet elsöpörték a gazdatüntetések. Így a jelenleg regnáló kormány kiemelte a mezőgazdasági szektort a kibocsátás kereskedelmi rendszeréből, és más megoldást keres a metán-kibocsátás csökkentésére.

Ezzel szemben a dán kormány a mezőgazdasági termelőkkel, az ipari szereplőkkel és szakszervezetek képviselőivel egyeztetve hozta meg ezt a döntést. Az érvek között szerepel, hogy egy tehén évente 6 tonna szén-dioxid-egyenértékű üvegházhatású gázt termel, és közel 1,5 millió tehenet tartanak az országban. Az ebből származó metánmennyiség pedig teljes mértékben ellene megy az ország célul kitűzött klímasemlegességének.

További érdekességek:

Elvetették a tehén-büfögés utáni adót Új-Zélandon

Élvonalban a magyar holstein-fríz

Forrás: magyarmezogazdasag.hu