0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. szeptember 17.

Fügét a kertbe és a tányérra! De hogyan?

Mi az a fügedarázs, melyik 19. századi írónk kertjét díszítette fügefa, és hogyan lehet szalámit készíteni fügéből? A Fügés ember cikkünkben elárulja ezeket, és mindazt, amit erről a csodás gyümölcsről tudni érdemes.

Több ezer piciny virág

A füge nem egyetlen gyümölcs, hanem a belsejében több száz, akár ezer picike virág van, és ezért ezek, ha elkezdenek beérni, akkor olyan, mint egy miniatűr befelé fordított szőlőfürt. Ha félbevágjuk, akkor látható is ez a furcsa „belül virágzás”. Az érés július–augusztusra várható.

Sárga óriás füge
Sárga óriás

Zamatos és gyógyít

A füge rendkívül zamatos, édes gyümölcs, ezért nagy a rajongótábora. A gyógyhatását régóta kutatják, főként a vércukorszint-beállítással kapcsolatos jótékony hatása ígéretes. Eggyel több ok, hogy amikor csak tehetjük, kerüljön a tányérra belőle.

Segítségként mutatunk néhány ínycsiklandó receptet.

Fügelevéltea

Hozzávalók

  • Egy evőkanálnyi szárított, aprított fügelevél • víz • citromlé és méz ízlés szerint

250 ml forró vízben 5 percig áztassuk a szárított fügeleveleket, majd szűrjük le, ízesítsük.

fügelevél

Fügeszalámi

Hozzávalók

  • 1-2 evőkanál balzsamecet • 1 dl vörösbor • 3 dl szőlőlé • 20 dkg aszalt füge • 10 dkg aszalt datolya • 3-4 kocka aszalt gyömbér (kisebb darabokra vágva) • 15 dkg pirított dió durvára vágva • 5 dkg pirított mandula durvára vágva • 6 dkg zabpehely • 1 rúd vanília kikapart belseje • 1 csipet reszelt citromhéj • 1 csipet reszelt narancshéj • 1 csipet egész ánizsmag • 1 mokkáskanál őrölt fahéj • 1 csipet őrölt szerecsendió • fél mokkáskanál konyhasó

Az aszalt fügéket negyedeljük, melléjük daraboljuk az aszalt datolyát és a gyömbérkockákat is. Nyakon öntjük a vörösborral és a balzsamecettel, majd lassú tűzön addig főzzük, míg a füge felszívja az összes levet. Rövid hűlés után botmixerrel pépesítjük. Ekkor jöhet hozzá a szőlőlé. Ezzel visszatesszük a tűzre, és folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, míg sűrű tejbegríz állagú lesz.

Meglepő, de az aszalt füge még a ráöntött szőlőlevet is mohón magába szívja.

Hozzáadjuk az összes fűszert, az előzőleg durvára vágott és megpirított diót, mandulát, valamint a zabpelyhet is. Hengert formálunk belőle, sütőpapíron egyenletesen eloszlatjuk a masszát, a sütőpapír két végét összecsavarjuk – ezzel a csavaró mozdulattal tudjuk folyamatosan tömöríteni a szaláminkat. Hűtőbe tesszük és hagyjuk egy éjszakát pihenni. Rendkívül sokáig eláll hűtőben, és közben egyre keményebb, tömörebb lesz, akárcsak az igazi szalámi.

fügeszalámi

Mediterrán fügés saláta

Hozzávalók

  • fügesaláta20 dkg zöldbab finomra vágva • 6 db kisebb füge negyedelve • 1 kisebb lilahagyma • mozzarella • 20 gramm pirított mogyoró durvára vágva • 30 gramm vegyes zöld saláta • kis marék bazsalikomlevél • 1 teáskanál morzsolt kakukkfű • 3 evőkanál balzsamecet • 1 evőkanál áfonyalekvár • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj • őrölt bors, só

A zöldbabot forrásban lévő enyhén sós vízben 2-3 percig forraljuk, majd hideg vízben lehűtjük, lecsepegtetjük és konyhai papírtörlőn szétterítve hagyjuk megszáradni. Elkészítjük az öntetet.

Ehhez egy kisebb üvegben összekeverjük az olívaolajat, a balzsamecetet, az áfonyalekvárt, némi sót, őrölt borsot és a morzsolt kakukkfüvet.

Alaposan összekeverjük és hagyjuk pihenni egy kicsit. A mozzarellát lecsepegtetjük, majd nagyjából 1-1,5 centis kockákra vágjuk, kis tálba tesszük és enyhén sózzuk, borsozzuk, alaposan megszórjuk apróra vágott bazsalikommal. Tálaláskor a tál aljára durván tépkedett friss salátakeveréket szórunk vékony rétegben, erre rendezzük el szépen a zöldbabot, a tetején elosztjuk az előzőleg vékony csíkokra vágott lilahagymát és a negyedekre vágott fügét. A fügék között elrendezzük a bazsalikomos mozzarellakockákat, majd megszórjuk a durvára tört pirított mogyoróval. Végül rálocsoljuk az áfonyalekváros öntetet.

Fügegolyó

Hozzávalók

  • 20 dkg aszalt füge • 20 dkg méz • 20 dkg darált dió • 0,5 teáskanál őrölt fahéj • 1 db narancs leve • 10-30 dkg darált háztartási keksz (attól függ, mennyit vesz fel a narancs leve)

Az aszalt fügét darabokra vágjuk és leöntjük annyi forrásban lévő vízzel, hogy éppen ellepje. Amíg az aszalt füge megszívja magát vízzel, addig ledaráljuk a diót és a háztartási kekszet. A fügéről leöntjük a vizet, majd forgókéses aprítógépbe tesszük és összedaráljuk. Ezután tálba öntjük, majd hozzáadjuk a mézet, a darált diót, a fahéjat és a narancs kifacsart levét.

Kevergetés mellett elkezdjük hozzáadagolni a darált kekszet mindaddig, amíg formázható masszává áll össze és elválik az edény falától.

Frissen tartó fóliába tekerjük, majd a hűtőbe tesszük egy órát pihenni. Diónyi golyókat formálunk belőle, ezeket beleforgathatjuk darált kekszbe, csokoládédarába.

fügegolyó

Fotók: Medve Zsolt, fugesember.hu, eztfaldfel.hu

Ez is érdekelheti:

Így használja a fügelevelet, ezt az igazi kulináris kincset

Csitkenye: az erdő aranya

 

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: