0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Mik is azok a mediterrán fűszerek?

Számos olyan fűszert használunk, melyet ilyennek gondolunk. Ám sokra valójában nem is illik ez a jelző! Így cikkünkben a legnépszerűbb mediterrán fűszerek bemutatása mellett a tévhiteket is eloszlatjuk.

Sokunkban él egy kép a mediterrán fűszerek sokaságáról. Azonnal felvillan a szemem előtt egy olasz kisváros étterme, ahol az ablakpárkányon cserepes bazsalikomok, oregánók, menták sorakoznak. Gondolatban tovább sétálok, és a kis udvarokban mindenhol hatalmas rozmaringbokrok virágoznak, a parkokat különböző színű és fajtájú kakukkfüvek díszítik. Ha a rozmaring mediterrán fűszer, hogyan lehet mégis, hogy a magyar folklór szerves része? Miért van az, hogy Észak-Európáig bárhol találkozhatunk mezei kakukkfűvel és vad oregánóval?

Tegyük tisztába, hogy mik is azok a mediterrán fűszerek.

Őshonos mediterrán fűszerek

A mediterrán szó a mediterráneum földrajzi jelzőből származik, ez a térség a Földközi- tenger partvidékét jelenti. Sokkal több fűszerünk származik erről a vidékről, mint hinnénk, azonban nem feltétlenül azok, amik elsőre az eszünkbe jutnak.

Egy részük a görög kultúrából, majd az abból sokat átvett Római Birodalomból indult hódító útjára szerte Európába. A birodalom bukását követően pedig sokáig a kolostorkertek őrizték ezeket a növényeket, hogy a sötét középkor végével újra elkezdjenek teret hódítani.

Babér

Ha a fűszernövény és a Római Birodalom egy mondatban szerepelnek, az első fűszer, ami az eszünkbe juthat, a babér, amit Julius Caesar inkább kopaszságának álcázására használt.

Győzelmi jelképpé azonban még az ókori görögök atlétikai játékain vált, ahol aztán harci szimbólummá avanzsált.

Már az ókorban is nélkülözhetetlen fűszer volt, ugyanis ízanyagai kihozzák az ételek zamatát, mindamellett segített elfedni a rosszabb minőségű hozzávalók ízeit. Legjobb, ha balkonládában neveljük, és télen bementjük úgy, mint a leandert. Jól tűri a metszést, szinte bármilyen formát kialakíthatunk belőle. Szereti a párát, és meghálálja a rendszeres öntözést, de nem szereti a pangó vizet, legyen jó vízáteresztő közegben.

Rozmaring

rozmaring
Rozmaring

A rozmaring valóban mediterrán fűszer. Szárazságtűrő növény, ezért életben maradásához sokszor elég a tengerparti szél által hozott légnedvesség. Innen ered a latin neve is, azaz „a tenger harmata” (ros = harmat, marinus = tenger). Közép- és Észak- Európában fagyérzékenysége miatt csak a virágcserép megjelenése idején, a 16. és 17. században terjedt el, előtte csak szárított formában juthattak hozzá.

A középkorban gyógyhatásai mellett azért is kezdték el fűszerként használni, mert ahol a húst sóval tartósították, ott a rozmaring segített elvenni a markáns sós ízt.

A kert legmagasabb, legnaposabb pontjára ültessük. Így kisebb az esélye a fagykárnak, és az esővíz is elvezetődik. Ültetést követően ne nagyon locsoljuk, kivéve, ha balkonládában termesztjük.

Mustár

mustár
Mustár

Nem gondolnánk, hogy a mustár mediterrán vidékről származik, hiszen a belőle készült mustárpasztát nem egy hagyományos dél-európai lakomán képzeljük el, pedig a mustár népszerűsége szintén Rómából indult és jutott el egészen a skandináv országokig. A francia konyhában a 8. századtól igazán népszerű, míg a britek és a németek figyelmét feltehetően csak a 12. században keltette fel.

A mustár bármelyik fajtája vethető szabadföldbe már márciustól egészen novemberig.

Érdemes korán vetni, hogy megakadályozzuk a földibolha-kártételt. Rendkívül gyorsan kel, így talajtakaróként is működik, de zöldtrágyanövény is.

Menta

menta, citrom
Fotó: Freepik

A görög nimfa, Mintha a mitológia szerint Hádész szeretője volt, és amikor a felesége rájött a viszonyra, a földre taszította és darabokra tiporta a lányt, akiből menta fakadt. Az egyik legősibb fűszerünk, nem csoda hát, hogy a görög mitológiában is helyet kapott. Fény- és vízigényes növény.

Gyorsan terjed, ezért érdemes balkonládában termeszteni, ha nem szeretnénk, hogy átvegye az uralmat a kertünk felett.
Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: