0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. szeptember 13.

Mediterrán növények Magyarországon: a gránátalma

A gránátalma igazi kuriózum a magyar kertekben, bár már egyre több helyen megtalálható és népszerűsége növekszik. Köszönhető ez gazdag ízvilágának és egészségre gyakorolt jótékony hatásainak.

Így fagyasszuk

gránátalmaSzárítás: Miután kivettük a magokat a gránátalmából, szárítsuk meg alaposan.

Elrendezés: Terítsük szét a magokat sütőpapírral bélelt tálcán, egy rétegben.

Fagyasztás: Helyezzük a tálcát a magokkal a fagyasztóba, és hagyjuk, hogy teljesen megfagyjanak.

Tárolás: Amint a magok megfagytak, helyezzük át őket zárható zacskóba vagy dobozba és tároljuk őket a fagyasztóban.

Felhasználás: Amikor szükség van rájuk, vegyük ki a magokat a fagyasztóból, és hagyjuk kiolvadni a hűtőszekrényben egy éjszaka. Fogyasztás előtt öntsük le róla a felesleges levet.

Magyar példa

Magyarországon Pécs és Siklós környékén található több gyönyörű példány is, ahol magas a napsütéses órák száma, a fagyveszély is kisebb, így szépen be is érnek a gyümölcsök. Erről beszélgettem Kovács László kertésszel, aki ugyan kajszitermesztéssel foglalkozik, de

van Tenkes-hegyen egy gyönyörű ötéves gránátalmafája, ami évről évre 20-25 kg termést ad.

Déli fekvésű mészkőhegyen van a telek, azért érzi ilyen jól magát, meséli „Kertészlaci”, ahogy a környéken ismerik.

Csodájára járnak a környéken, sok szomszédnak adott már dugványt. Első télen még takarni kell a tövét, de a második téltől már áttelel védelem nélkül is. Nem öntözik, nem permetezik, kártevője, kórokozója nincs, egyedül a poloska szereti a gyümölcsét, arra figyelni kell. A metszés viszont nagyon fontos, minden évben kimetszi a befelé növő ágakat, hogy kellő napfényt kapjon a korona.

gránátalma

Arra a kérdésemre, hogy az évi 25 kg terméssel mit kezdenek, csak mosolyogva mondja: leginkább nyersen megeszik, annyira szereti a család. Fagyasztóban hónapokig eláll, és mindig csak akkora adagot vesznek ki, amit megesznek magában vagy gyümölcssalátában, esetleg süteménybe sütik.

Fotók: Kovács László, Wikimedia Commons

Ez is érdekelheti:

Mediterrán dísznövények térhódítása – hamarosan átrendeződne kertünk?

Csitkenye: az erdő aranya

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: