0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. január 25.

Búzafűlé, az élet nektárja

A címbéli mottóval készíti termékeit Labovszky Levente. Amellett, hogy a készítményeknek számos jótékony hatása van az emberi szervezetre, a tapolcai fiatalember arra is figyel, hogy az alapanyag biominősítésű legyen.

– Fejben már korábban kialakult, hogy valami különlegeset, igazán jót szeretnénk készíteni, de először még nem tudtuk, hogy mi is legyen az. Csak annyi volt biztos, hogy növénytermesztés legyen és vegyszermentességhez, biogazdálkodáshoz kötődjön – idézte a kezdeteket Labovszky Levente. – Természetesen folyamatosan böngésztük, kutattuk a lehetőségeket, ekkor bukkantunk rá a búzafűre, aminek tulajdonságai rögtön elnyerték a tetszésünket. Elárulom, egyszerűen meglepődtünk, hogy mennyire hasznos növényről van szó. Órákig sorolhatnám a hatásait.

A búzafű magas antioxidáns-, vitamin-, ásványianyag- és klorofilltartalmának köszönhetően hatékony segítséget nyújthat egészségünk megőrzésében.

Energikusabbá tesz, csökkentheti a fáradtságot, fokozhatja az állóképességet. Segítségünkre lehet levertség és legyengült állapot esetén. Hozzájárulhat az immunrendszer védekezőképességének fokozásához. Salaktalanító hatása révén segítséget nyújthat az emésztési problémák kezelésében. Hozzájárulhat a haj és a bőr szépségének fenntartásához, a feszes bőr megőrzéséhez. Sejtregeneráló, öregedésgátló hatással bír. Természetes lúgosító és méregtelenítő hatása van. A búzafűlé kiváló fehérjeforrás, fogyasztása ezért a sportolóknak is kimondottan ajánlott. Igen gazdag a tápanyagtartalma. Értékes alkotóelemei között megtalálhatók a klorofill, az aminosavak, az enzimek, az A-, B-, C-, D-, E-, K-vitaminok, a kolin, a folsav, a vas, a kalcium, a nátrium, a mangán, a kén, a foszfor, a kobalt, a magnézium és a cink.

Megtalálták az igazit

Mindezen ismeretek birtokában Labovszky Leventéék nem gondolkodtak tovább, hogy mit is termesszenek.

– Megtaláltuk az igazit – fogalmazott. – A helyünk megvan hozzá, a tapolcai patak melletti terület kiváló a búzafű számára. Csodás a föld, fekete, tele tápanyaggal. Jelenleg hét magaságyásban termeljük a növényt, egy-egy nappal eltolva a vetést, annak érdekében, hogy mindig legyen friss. A vetés technikáját meg kellett tanulni. A magot – mely csak minőségi lehet – be kell áztatni. A búzafű öt-hat nap alatt megnő 15-20 centiméter magasra. Ezután következik a „szüret”.

Ollóval vágjuk le a leveleket, mert csak azokat lehet felhasználni.

Hazavisszük, és kezdődhet a feldolgozás. Beáztatjuk, ami azért is fontos, hogy teljesen tisztává váljon, nehogy bármi – esetleges – szennyeződés maradjon rajta. Amikor megfelelő ideig ázott, következhet a préselés. Ezt géppel végezzük. A kinyert nedűt palackozzuk. A megmaradt anyag emberi fogyasztásra alkalmatlan, de az állatok szeretik. Mi például a kecskéknek adjuk, imádják.

Sokféle technika van

A préselésen kívül más módszerek is léteznek a búzafű feldolgozására. Ők is próbálkoznak.
Labovszky Bio Búzafűlé
Labovszky Bio Búzafűlé

– Sokféle technika van, sokan például a szárítást alkalmazzák. Ezzel kísérletezünk most mi is, azért, hogy kielégítsük a vásárlóink igényeit. Merthogy meglehetősen sokan keresik a szárított búzafüvet. Próbálkozunk ízesítésekkel is. Bodzaszörpöt használtuk, nagyon finom volt. Azt azonban meg kell jegyeznem, hogy a búzafű mással annyira nem illik össze. Kísérleteztünk őszibarack-esszenciával, az például nem jött be.

Van, aki teaként issza, mézzel.

Erre azt lehet mondani: ahány ház, annyi szokás. Egy biztos, a búzafű, a búzafűlé így is, úgy is hatásos.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: