0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. szeptember 21.

Képeslapok gyümölcspépből

Ha valaki különleges, egyedi módon szeretne gyümölcsöt fogyasztani, az legjobban teszi, ha felkeresi Pávlicz Terézt, aki aszalt gyümölcspépből készít egyedi – és természetesen fogyasztható – dekorációkat.

Ezek nemcsak szépek, hanem egészségesek és finomak is.

Pávlicz Teréz a Somogy vármegyei Őrtiloson készíti gyümölcsalkotásait, s azt mondja: biztos benne, hogy vannak művészi hajlamai, mert mindig igyekszik, hogy valami újat, soha nem látottat produkáljon.

– A horvát határ mellett fekvő Őrtiloson, egy családi ház kertjében volt a gyümölcsösöm. A fákat nem akartam permetezni, de persze azt sem szerettem volna, ha tönkremennek. Ezért kitaláltam, hogy a gyümölcsök beltartalmára és minőségére koncentrálok, azokat megőrzöm. Aszalással ez így is volt első körben – fogalmazott. – Közben történt egy váltás az életemben, a faiskolázást, amivel korábban foglalkoztunk, abba kellett hagynom.

Úgy döntöttem, hogy maradok a gyümölcsöknél, s az azokból készült „termékeimet” megpróbálom mások számára is elérhetővé tenni. Abban, hogy kiállok egy hagyományos aszalt gyümölccsel, semmi érdekeset nem találtam, egyszerűen nem láttam benne semmi fantáziát, kreativitást.
aszalt gyümölcs dekoráció
Aszalt gyümölcspépből készült egyedi dekorációk
Fotó: Bella Huba

Próbáltam az aszalással kapcsolatos folyamatot tovább fejleszteni, újragondolni, kihozni valami különlegeset az egészből. Valószínű, hogy örököltem némi alkotókészséget és van egy kis művészi hajlamom, mert errefelé indultam el. Igyekeztem elérni, hogy a termék, amit készítek, ne csak ízletes legyen, hanem szép és dekoratív is. Úgy gondoltam, nem kell mindig visszafogottan tervezni, lehet az aszalással is olyat alkotni, ami nemcsak a szájnak, hanem a szemnek is ingere. Ekkor kezdtem el azt a folyamatot, amiben a gyümölcsöket először pépesítettem, a kapott anyagot tálcára kiterítettem, majd csak ezután következett az aszalás. Ennek köszönhetően olyan különleges lapokat kaptam, melyek formázásához, illetve díszítéséhez csak fantáziára volt szükség. Abban meg szerencsére nem volt hiány.

lekvárok
A feleslegből lekvár készül
Fotó: Bella Huba
Pávlicz Teréz először csak feltekerte a lapokat, majd megtekerte őket, így készült el például a fagyi. Ezután következett a többi forma, merthogy szerinte ebben a műfajban nincs megállás. Ahogy konkurencia sincs, merthogy úgy tudja, Magyarországon senki nem készít hasonló termékeket.

– Az alapanyag és a dekoráció egytől egyig saját ötleteken alapul. Sok helyen jártam, de ilyet még sehol nem láttam. S nem is olvastam sehol ilyesmiről, mert nem találni. Hasonló termékek persze vannak, de azok zselésítettek, cukrozottak, beltartalmilag semmi közük nincs az én termékeimhez. Mivel imádok új dolgokat tervezni, készíteni, nekiálltam a képeknek. Ezek alapja ugyanaz, mint a korábbi alkotásaimé, de a dekoráció más. Sűrített gyümölccsel rajzolok és gyümölcsmagokkal díszítek. Megemlíthetem a gyümölcspizzát, ami gazdagon dekorált. Csak fel kell szelni és lehet fogyasztani, akár az igazit. A különbség annyi, hogy ez teljesen egészséges, és persze szép is.

Az ehető gyümölcsalkotások gyorsan ismertté váltak, cégek, polgármesterek és persze családok is gyakran rendeltek, rendelnek belőlük. Jubileumokra, évfordulókra, születésnapokra, valamint egyéb, különleges alkalmakra.
Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: