Ezek nemcsak szépek, hanem egészségesek és finomak is.
Pávlicz Teréz a Somogy vármegyei Őrtiloson készíti gyümölcsalkotásait, s azt mondja: biztos benne, hogy vannak művészi hajlamai, mert mindig igyekszik, hogy valami újat, soha nem látottat produkáljon.
– A horvát határ mellett fekvő Őrtiloson, egy családi ház kertjében volt a gyümölcsösöm. A fákat nem akartam permetezni, de persze azt sem szerettem volna, ha tönkremennek. Ezért kitaláltam, hogy a gyümölcsök beltartalmára és minőségére koncentrálok, azokat megőrzöm. Aszalással ez így is volt első körben – fogalmazott. – Közben történt egy váltás az életemben, a faiskolázást, amivel korábban foglalkoztunk, abba kellett hagynom.
Próbáltam az aszalással kapcsolatos folyamatot tovább fejleszteni, újragondolni, kihozni valami különlegeset az egészből. Valószínű, hogy örököltem némi alkotókészséget és van egy kis művészi hajlamom, mert errefelé indultam el. Igyekeztem elérni, hogy a termék, amit készítek, ne csak ízletes legyen, hanem szép és dekoratív is. Úgy gondoltam, nem kell mindig visszafogottan tervezni, lehet az aszalással is olyat alkotni, ami nemcsak a szájnak, hanem a szemnek is ingere. Ekkor kezdtem el azt a folyamatot, amiben a gyümölcsöket először pépesítettem, a kapott anyagot tálcára kiterítettem, majd csak ezután következett az aszalás. Ennek köszönhetően olyan különleges lapokat kaptam, melyek formázásához, illetve díszítéséhez csak fantáziára volt szükség. Abban meg szerencsére nem volt hiány.
– Az alapanyag és a dekoráció egytől egyig saját ötleteken alapul. Sok helyen jártam, de ilyet még sehol nem láttam. S nem is olvastam sehol ilyesmiről, mert nem találni. Hasonló termékek persze vannak, de azok zselésítettek, cukrozottak, beltartalmilag semmi közük nincs az én termékeimhez. Mivel imádok új dolgokat tervezni, készíteni, nekiálltam a képeknek. Ezek alapja ugyanaz, mint a korábbi alkotásaimé, de a dekoráció más. Sűrített gyümölccsel rajzolok és gyümölcsmagokkal díszítek. Megemlíthetem a gyümölcspizzát, ami gazdagon dekorált. Csak fel kell szelni és lehet fogyasztani, akár az igazit. A különbség annyi, hogy ez teljesen egészséges, és persze szép is.