0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. december 6.

A tevetej feldolgozásának lehetőségeit kutatják hazánkban

A tevetej feldolgozási technológiája meghosszabbítja az eltarthatósági időt, higiénikus fejést tesz lehetővé, és biztosítja a kiskereskedelmi láncok teljes ellátását is.

A tevetej nemcsak különleges összetétele, hanem kedvező élettani hatásai miatt is egyre értékesebb táplálékká válik világszerte, különösen a növekvő népesség igényeinek kielégítése érdekében – mondta hétfőn az M1 aktuális csatornának Kocsis Róbert, a mosonmagyaróvári Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. ügyvezetője, amely közel egy évtizede foglalkozik ezzel a termékkel. Erről korábban a magyarmezogazdasag.hu-n is beszámoltunk:

Kocsis Róbert elmondta, hogy éppen most érkezett egy küldöttség a közép-afrikai Csádból, hogy megismerjék a magyarországi feldolgozási eljárásokat. Ennek az együttműködésnek a megerősítése érdekében a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. és a Csádi Élelmiszer-minőségellenőrzési Központ (CECOQDA) vezetője együttműködési megállapodást írt alá.

teve
Illusztráció
Fotó: Manfred Richter, Pixabay

A magyar ügyvezető kiemelte, hogy

a fejlett technológia segítségével a tevetej eltarthatósága jelentősen meghosszabbítható, a fejési folyamat higiénikusabbá válik, és ezáltal biztosított a kiskereskedelmi láncok folyamatos ellátása is. Hozzátette, hogy tapasztalataikat szívesen megosztják minden olyan országgal, amely érdeklődik irántuk.

Soudy Imar Djibrine, a CECOQDA igazgatója elmondta, hogy Csád a háborús időszakot maga mögött hagyva a gazdasági nyitás politikáját követi, és ennek részeként szorosabb együttműködést kíván kialakítani a magyar partnerekkel az élelmiszeripar és élelmiszer-ellenőrzés terén. Hangsúlyozta, hogy a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet több mint egy évszázados tapasztalatait különösen értékesnek tartják, amelyek nagy segítséget jelentenek az alig tíz éve alapított CECOQDA számára.

A csádi igazgató kiemelte, hogy különösen a mikrobiológiai és biokémiai vizsgálatok terén szeretnék fokozni együttműködésüket a magyar szakemberekkel, de számos lehetőség kínálkozik az állattenyésztés speciális ágazataiban, mint például a mesterséges megtermékenyítés és egyéb kutatási területek. Úgy véli, hogy a kialakult kapcsolatnak köszönhetően elősegíthetik a helyi termékek, köztük a tevetejből készült árucikkek értékesítését, win-win jellegű együttműködés keretében.

Forrás: MTI

Magazin ajánló: