0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Szuperburgonya a láthatáron?

Valamikor a magyarok második kenyere volt, ma pedig inkább már kuriózum a hazai burgonya. Csökkent a fogyasztás, változnak a trendek, megjelentek új, alternatív növények.

„Bár körülbelül ugyanazzal a genetikával dolgozik minden nemesítőház, mégis vannak különbségek a végeredményben. Valamelyik egyes tulajdonságában jobban teljesít, jól reagál egy fertőzésre, vagy rezisztenciát mutat bizonyos betegségekkel szemben. Itt van például a holland Agrico, elkezdtek dolgozni a New Generation program keretében egy új vonallal, ahol keresik azt a genetikát, ami ötvözi a jó ellenálló képességet a magas terméssel és a kiváló ízzel.

Szeretnék megtalálni a szuperburgonyát, ami majd piacvezető lesz, és talán a legjobban alkalmazkodik az elvárásokhoz”

– hangsúlyozta a szakember.

Évtizedekkel ezelőtt, amikor nagy területen termeltünk burgonyát Magyarországon, a frisspiaci áruhoz nagyon jól kapcsolódtak a feldolgozók, legyen az chips, vagy éppen pehelygyártás. Ezek eltűnése is egyik oka volt, hogy lecsökkent a vetésterület. Sajnos továbbra sem szűntek meg problémák a feldolgozóiparral. Próbálkozásokat látni, kis cégek jelennek meg, akik például chipset gyártanak, vagy fagyasztott krumplit, pommes frites alapanyagot.

A szakember véleménye szerint ugyanakkor szükség lenne a nagyobb állami támogatásra, vagy egy olyan cégre, amely összefogná a gazdákat. Ezzel nem csak a piacvédelem oldódna meg, de stabil lenne a termelési háttér is.

Nagy kérdés, ha már csökken a burgonya vetésterülete, ezzel párhuzamosan koncentrálódik a termelői kör? Akik ma tíz hektár fölött burgonyáznak, azok inkább a közepes kategóriába sorolhatók, de nem igazán nagyok, mert még mindig van, aki több mint 100 hektáron termel étkezési burgonyát. A korai szegmens piacán máig sokan megmaradtak meg, akik régóta ezzel foglalkoznak – Bugyi, Alsónémedi vonal, illetve a Szeged melletti területek, ahol szintén a primőr előállításra fókuszálnak –, s mennek ezen az úton tovább. Ha most egy kicsit kevésbé jó az esztendő, át kell vészelni, hiszen nem egy évben gondolkodik, aki krumplit termel, legalább öt év szaldóját kell nézni.

burgonya
Öntözés nélkül már nem lehet burgonyát termeszteni
Fotó: Viniczai Sándor

„Egyáltalán ne gondolkodjunk abban, hogy öntözés nélkül termesztünk burgonyát, mert aki ilyen időjárási körülmények között ebbe belevág, az igazi öngyilkosjelölt. Azt szoktuk mondani, aki beruházott a burgonyatermesztésbe, az csinálja, és aki abbahagyja, az örökre abbahagyja. Igaz, új termelők is megjelennek, fiatal gazdák keresnek minket, akik elsősorban pályázat, esetleg AKG, vagy valamilyen teljesítési kényszer hatására vágnak bele, néhányan pedig szeretetből. Belőlük kevés marad meg hosszú távon a piacon”- osztotta meg tapasztalatát ifj. Varga György hozzátéve, azért mindig vannak kivételek.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: