Amikor elkezdenek lerakódni a grammok, a dekák, majd a kilók, azzal azt hozza tudomásunkra a testünk, hogy valami elromlott odabent, a szervezetünk már nem egészségesen működik. Túlterhelődött a májunk, a hasnyálmirigyünk és kiürültek a létfontosságú üzemanyagok.
A valódi feltöltődés
A rostfogyasztásnak is megvan a helye, ideje és szerepe az egészségvédő táplálkozásban, de ez jobb, ha nem mindig esik egybe az ásványi anyagpótlással. Bár a rostoknak vannak jótékony hatásai, és ezek alkotják a zöldségek, gyümölcsök java részét, mégsem ezek a legfontosabb összetevői. Számunkra a legértékesebbek a vitaminok, az ásványi anyagok, a nyomelemek, az enzimek, az antioxidánsok, és más fitonutriensek. Ezekhez pedig akkor juthatunk el legkönnyebben, ha szétválasztjuk a rostokat a nedvektől. A lényerőből kicsepegő zöldséglé a létező legjobb módja az ásványi anyagok bevitelének.
A stresszes szervek megnyugtatása
Az ásványi anyag raktárak feltöltése mellett fontos szempont, hogy a levek, és a zsírszegényebb ételek egy kis lélegzetvételhez juttatják a májat, és a hasnyálmirigyet, melyek leterheltsége komoly akadálya lehet az eredményes (vagyis megőrizhető) fogyásnak.
Kevesebb és más
Ezidőtájt a szervezet sokkal több folyadékra, illetve kevesebb, könnyebb ételekre vágyik. Ez a feltétel igazán könnyen teljesíthető, néhány nyers gyümölcs, és egy tartalmasabb saláta, vagy leves szinte elegendő is egy napra.
Megtörjük a hagyományost
Fogyást elő lehet idézni ideiglenesen, sőt elég látványosan is a kalóriabevitel számottevő csökkentésével. De ha tartóssá szeretnénk tenni a fogyás, vagyis meg kívánjuk tartani az ideális testtömeget, akkor az inzulinrezisztencia mérséklését is meg kell céloznunk. Ehhez remek eszköz az időablakos étkezés, amit nyáron a legkönnyebb megtanulni, és betartani. Az időszakos böjt nem fogyókúra, hanem egy olyan étkezési forma, amely segíthet felszámolni az inzulinrezisztenciát.
A növények esszenciája
Lássunk néhányat a leghatékonyabb támogatóink közül:
Zellerlé: 1-2 pohár zellerlé a legjobb napindító itóka, értékes ásványokat, vitaminokat szolgáltat, segíti a tisztulási folyamatokat, erősíti az emésztést, gyógyítja, és fiatalítja a májat, valamint támogatja az epetermelést
Petrezselyemlé: számos nyomelem, ásványi anyag, és bioaktív vegyület forrása, továbbá támogatja a méregtelenítést
Céklalé: szabályozza a szervezet sav-bázis egyensúlyát, támogatja a test méregtelenítését, a vértisztítást, a fogyást, csökkenti a vérnyomást, illetve a gyulladást, és fokozza a májműködést
Sárgarépalé: gátolja az oxidatív folyamatokat, támogatja a bőr, és a látás egészségét, illetve a fogyást. A szervezet könnyebben fel tudja venni belőle a béta-karotint, mint magából a normál répából
Káposztalé: regenerálja az emésztőrendszer nyálkahártyáját, kiváló a fekélyek kezelésére, kedvező hatású a bélflórára nézve, illetve segít a testsúly szabályozásában
Grépfrútlé: napi 1-2 pohár grépfrútlé étkezések előtti elfogyasztása elősegíti a fogyást, ösztönzi az emésztést, és segít optimalizálni az inzulinszintet
Ha egészség van, minden van. Vagyis ha egészségesek vagyunk, akkor jól működünk, és ideális a testtömegünk. Ennél fogva legelőször nem a fogyásra kell összpontosítani, hanem az egészségre. Ha azon dolgozunk, bónuszként megkapjuk mellé az egészséges testtömeget is.