0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. október 12.

Tovább bővít a Berkenye Hűtőház

A Berkenye Hűtőház Kft. fagyasztott gyümölcsök feldolgozásával foglalkozik, Schmidt Szilárd vezetésével fejleszti kapacitását, beleértve a meggy- és cseresznyefeldolgozást. A cég saját napelemparkot is üzemeltet az energiaigény fedezésére.

A fiatalok már nem akarnak pitét sütni otthon, inkább megveszik készen, amihez viszont a gyártók fagyasztott meggyet használnak, magyarázza Schmidt Szilárd. Versenyképes áron kell jobb minőségű terméket kínálni a piaci sikerhez.

Az ültetvényekben el kell érni a legalább 15 tonnás átlagtermést, akkor lehet hosszú távon megmaradni a piacon.

A mi fajtáinknak sok előnyük van a versenytársakkal szemben, teszi hozzá, de a jobb minőségért csak kisebb felárat hajlandók fizetni a vevők.

szüretelőgép Berkenyén
Folyamatosan rázza a meggyfákat az új szüretelőgép

A lengyel meggynek kesernyés utóíze van, a szerb jóízű ugyan, de elég apró. A magyar meggyek közül az Újfehértói fürtös, a Kántorjánosi és a Petri a legalkalmasabb fagyasztásra, mert elég savasak és jó az állaguk, illetve a méretük. Lényeges követelmény, hogy kevés levet eresszen a gyümölcs, miután fölenged. Az Érdi bőtermő édesebb, nagyobb, puhább húsú, inkább frisspiacra és konzervgyárakba kerül. Feldolgozás előtt több frakcióra kell osztályozni a meggyet, hogy a magozógépet ahhoz lehessen beállítani.

Se a túl kicsi, se a túl nagy méret nem előnyös, a 18 és 24 milliméter közé eső mérettartományból lehet a legszebb árut készíteni.
meggy Berkenyén
Már a magozás előtt méret szerinti frakciókra osztják a meggyet
raktár Berkenyén
Néhány éve már bővült a raktárkapacitás, most automatizálni szeretnék

2017-ben újabb nagy fejlesztést valósítottak meg több mint egymilliárd forint értékben. Bővítették a meggyfeldolgozó sort, a korábbi 1,5 tonnás teljesítményt óránként 3,5 tonnára növelték, amivel az éves 700-800 tonnás termelés 1700-1800 tonnára ugrott. Teljesen új területként almafeldolgozásba kezdtek. Automata hámozás és kockázás után fagyasztják az almát, évente 300 tonna alma készül ebben a formában.

Itt sem mindegy, milyen fajtával dolgoznak, ugyanis a kemény, fehér húsú almát keresi a sütőipar, ahová a legtöbbet szállítják. Granny Smith, Idared és a még zöld Golden Delicious felel meg a célnak.

A fejlesztésekkel a versenyképesség növelése a legfontosabb cél; minél több gyümölcsöt kell hatékonyan feldolgozni és tovább javítani a minőséget, hangsúlyozza Schmidt Szilárd. Az új magozó és fagyasztóalagút mellett a raktárt is bővíteni kellett, hiszen egész évben kell tárolni az árut, illetve gyakran a megrendelők igénye szerint állítják össze a gyümölcskeverékeket.

Ugyancsak nagy tétel volt a saját napelempark felépítése, amivel a két évvel ezelőtti áramár-emelkedésre reagált a cég. A hűtőipar nagyon energiaigényes, főként a hosszú raktározás miatt. Csak az első évben tudták érvényesíteni az öt-hétszeresére nőtt energiaárat, amikor emiatt 10-15%-kal drágábban adták a termékeiket. Mára az összes áramfelhasználásuk felét saját maguk fedezik a napelemekkel.

gépsor Berkenyén
Egyéni csomagolásra alkalmas gépsor is működik a hűtőházban

Készülnek az idei élelmiszeripari pályázatra, ismét egymilliárd forintot meghaladó terveik vannak. Szerepel benne félautomata raktár, teljesen automatizált csomagolás a zacskózástól kezdve egészen a raklapok megrakásáig, és a meggy­vonal további 50%-os bővítése.

A meggy mellett több cseresznyét is szeretnének feldolgozni, de ahhoz vállalkozó termesztőket is kell találni.

Évente 300-400 tonnára növelnék a termelést, mert van rá igény a piacon. Fagyasztásra a Szomolyai fekete alkalmas, mert sötét, szilárd húsú és nagy cukortartalmú (22-24 Brix). A fagyasztott cseresznye áruházláncokba kerül, illetve a sütőipar használja.

Szeretnek a piac előtt járni minőségben, fogalmaz Schmidt Szilárd, és ez a stratégia bevált az utóbbi tíz évben. Olyan vásárlókat találtak, akik keresik a prémium terméket és hajlandók magasabb árat fizetni érte. Ezek a vevők ráadásul kevésbé hajlamosak mindig a legolcsóbbat választani, megbízható partnerek.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: