Az 1. csoportba tartozó méheket egy bizonyos, kereskedelmi forgalomban kapható hidrolizált fehérjeoldattal etették, 1 liter szacharóz-víz szirupban (2 : 1), 4 százalékosra hígítva. Ezzel párhuzamosan a kontrollcsoportokat kizárólag 1 liter szacharóz-víz sziruppal (2 : 1) etették, kaptárba szerelt, keretes adagolókból. A hidrolizált fehérjeoldat növényi eredetű L-aminosavakból és oligopeptidekből állt, amelyeket különböző vitaminokkal dúsítottak (aszparaginsav, glutaminsav, alanin, arginin, cisztein, fenilalanin, glicin, hisztidin, leucin, metionin, prolin, szerin, tirozin, treonin, triptofán, valin). Összesen kilencheti pótlást terveztek 2021 májusában és júliusában.
A kezelések lebonyolításáért, a fogyasztás nyilvántartásáért és a méhcsaládok állapotának ellenőrzéséért felelős technikusok nem tudták, hogy az egyes méhcsaládokhoz milyen kezeléseket rendeltek.

A családok általános állapotát tehát a kísérlet elején és végén értékelték. Ez a felmérés a következő paraméterekre terjedt ki:
• kifejlett méhek száma (ugyanabban a napszakban értékelve),
• a fiasítás mennyisége (nyitott és fedett),
• a méz- és virágportartalékok négyzetcentiméterben kifejezve,
• Varroa- és Nosema-fertőzöttség,
• DWV- és CBPV-fertőzöttség,
• három méhészetben a tél utáni elhullást is rögzítették 2022 márciusában.
Ezenkívül négy, immunrendszerrel kapcsolatos gén és egy vitellogenint kódoló gén (1. ábra, a fotó forrása ide kattintva elérhető – a szerk. ) kifejeződését vizsgálták.

A kontrollcsaládok (2. csoport) átlagos fogyasztása 986,3 milliliter volt, míg a fehérjekiegészítőt kapott családok (1. csoport) átlagosan 897,5 millilitert fogyasztottak. Az 1. csoportból kilenc családban 500 milliliternél alacsonyabb átlagos fogyasztást mértek, ezért ezeket kizárták a statisztikai elemzésekből.
A méz mennyisége jelentősen nőtt mindkét csoportban a kísérlet során, míg a virágportartalékok jelentősen csökkentek mindkét csoportban. Ezzel szemben a méhek összlétszáma és a fedett fiasítás felülete csak a 2. csoportban csökkent jelentős mértékben.

Ami a téli elhullást illeti (2. ábra), a vizsgálatban szereplő összes méhcsalád átlagosan 67,93 százaléka maradt életben a hideg évszak végén. A fehérjekiegészítést kapott csoportban (2.b ábra) mért túlélési arány (82,61 százalék) magasabb volt, mint a kontrollcsoportban (56,67 százalék).
A DWV-fertőzöttség szintje a kísérlet végén szintén alacsonyabb volt fehérjekiegészítés hatására. Az öt vizsgált gén közül négy (defensin 1, abaecin, toll és vitellogenin) átlagos relatív kifejeződése magasabb volt a fehérjekiegészítést kapott családoknál.
Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a fehérjével kiegészített szirup etetése javított néhány általános állapotparaméteren, mint például a költés mennyisége és a téli elhullás okozta veszteség. Emellett egyes kórokozók, például a V. destructor fertőzöttségi szintje is csökkent. A hidrolizált fehérjekiegészítés növelte a fiasítási területet azáltal, hogy a megnövelte a nyitott fiasítás mennyiségét a kontrollcsaládokhoz képest.

A tápanyagbőség általában serkenti a szaporodást, és növeli a méhpopulációt a tavaszi és nyári hónapokban, ami a Varroa-fertőzöttség növekedéséhez vezethet. Ebben az esetben a fehérjét tartalmazó sziruppal etetett családok a kiegészítést követően alacsonyabb foretikus Varroa-terhelést mutattak.
Hasonlóképpen, bizonyos probiotikus kiegészítők is csökkenthetik az atka előfordulási arányát. Továbbá a takarmánykiegészítés javítja a méhcsaládok higiénikus viselkedését (szociális immunitását), és segíti őket a leggyakoribb fertőzéseik elleni küzdelemben. A fehérjekiegészítés hatása a génkifejeződésben is megmutatkozott.
A tanulmány végén a kezelt családokban jelentős növekedést mutatott a nyitott fiasítás aránya, és csökkent a Varroa-fertőzés, valamint a téli elhullás aránya. Ennek alapján elmondható, hogy a fehérjekiegészítés javította a méhcsalád egészségi állapotát, és ígéretes eszköz lehet a méhcsaládok egészségének megőrzésében.
Szerző: Bagóné dr. Vántus Viola
tudományos munkatárs,
PTE ÁOK Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézet