0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Ezért jó szomjoltó a limonádé – a citrom gyógynövény, sőt a levele is használható

A nyári melegben a citromból készült limonádé kedvelt ital. Tudományos alapja is van, hogy miért jó szomjoltó, sőt a citrom gyógynövényként is ismert.

limonádé, citromA citrom, mint gyógynövény

Gyógyhatása csak nyersen, és cukor nélkül fogyasztva erőteljes, feldolgozva, cukrozva ízét élvezhetjük, ám gyógyhatásának nagy részét elveszíti. Kiváló baktérium-, és vírusölő, így megfázás, influenza esetén gyorsan segít túlesni a betegségen. Vizelethajtó tulajdonsága miatt egyben vértisztító is a citrom gyümölcse, ami a tél végi gyümölcsben szegényebb időszakban jó hatású. Bioflavon-tartalma vértisztító hatású, és regenerálja is a véredényeket. Bélféreghajtó és puffadás gátló hatása is van.

A citromlé fokozza a nyálelválasztást, csillapítja a szomjúságot, mivel oldja és eltávolítja a szervetlen sókat. A citrom serkenti az emésztést és erősíti a gyomrot. Gyomorpanaszok esetén is jó szolgálatot tesz, hiszen ennek oka többnyire abból ered, hogy nehéz ételeket fogyasztva a gyomor és annak gyomorsav tartalma kevéssé képes ellátni feladatát. Citromlével erre rásegíthetünk, ezzel segítve a gyomorsav munkáját. Savassága miatt azonban gyomorfekélyben szenvedők kerüljék!

A citrom magas C-vitamin tartalma, segíti a meghűléses betegségek megelőzését. A citromlé hígítva is elpusztítja a kolera-, a diftéria-, és a tífuszbaktériumokat.
A bőrnek is elsőrendű fiatalítója és regenerálója; erősíti a fejbőrt, a hajhagymákat. Mandula-, vagy avokádó olajjal elegyítve jó bőrápoló szer. Ha erősen a fejbőrbe dörzsöljük, hamarosan megszünteti a haj korpásodását, egyes esetekben a hajhullást is mérsékli. Régen haj szőkítésére is használták, bár hígítatlan leve szőkít ugyan, de roncsolhatja a hajat…

A citrom levele nem csak limonádé alapanyag

A citrusfélék levele fogyasztható, de csak akkor, ha nem kezelték őket különböző növényvédőszerekkel. Készíthetünk citrom leveléből teát, de fűszerként is felhasználható az ételekbe főzve. Hatását tekintve hasonlóan a citromhéj illóolajához kiváló fertőtlenítő, nyákoldó, idegrendszeri nyugtató hatású illóolajat tartalmaznak a citrom növény levelei, így alkalmazhatók párologtatáshoz, masszázshoz, szaglóüveg készítéséhez, vagy fürdővízbe téve.
Bár rendszerint a gyümölcs levét használjuk ételek, italok savanyítására, ám a gyümölcs héja és a citrusfélék levelei is felhasználhatók a konyhában. A reszelt héj kellemes aromát ad porcukorral elkeverve savanykásan, citrom aromával édesít. Csak bio-citrom héját használjuk fel erre, mert a hagyományos termesztésűeket sokszor érésgyorsítóval kezelik, vagy különböző vegyszerekkel teszik fényesebbé és tartósabbá.
Akiknek van otthon cserepes citrom növénye, ők a leveleket is megkóstolhatják. frissen, vagy megszárítva is használható főzelékek ízesítésére, de tea is készíthető belőle, melynek egy citromos, és emellett enyhén kesernyés aromája lesz.

Érdemes megkóstolni a citromos vajat, mert nagyon finom és egyszerűen elkészíthető. Készíthetjük édesen, vagy natúr formában. A vajhoz keverjünk hozzá frissen facsart citromlevet és mézet, ez a fajta citromos vaj kiválóan illik süteményekhez, kekszekre feltétnek. Ha a mézet kihagyjuk, csak citromlevet keverünk a vajhoz, a párolt zöldségeket megforgathatjuk ebben, vagy egy keveset hozzákeverhetünk belőle zöldségfőzelékekhez, ami azok aromáját jól kiemeli.
További érdekességek:
Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: