A citrom, mint gyógynövény
Gyógyhatása csak nyersen, és cukor nélkül fogyasztva erőteljes, feldolgozva, cukrozva ízét élvezhetjük, ám gyógyhatásának nagy részét elveszíti. Kiváló baktérium-, és vírusölő, így megfázás, influenza esetén gyorsan segít túlesni a betegségen. Vizelethajtó tulajdonsága miatt egyben vértisztító is a citrom gyümölcse, ami a tél végi gyümölcsben szegényebb időszakban jó hatású. Bioflavon-tartalma vértisztító hatású, és regenerálja is a véredényeket. Bélféreghajtó és puffadás gátló hatása is van.
A citrom magas C-vitamin tartalma, segíti a meghűléses betegségek megelőzését. A citromlé hígítva is elpusztítja a kolera-, a diftéria-, és a tífuszbaktériumokat.
A bőrnek is elsőrendű fiatalítója és regenerálója; erősíti a fejbőrt, a hajhagymákat. Mandula-, vagy avokádó olajjal elegyítve jó bőrápoló szer. Ha erősen a fejbőrbe dörzsöljük, hamarosan megszünteti a haj korpásodását, egyes esetekben a hajhullást is mérsékli. Régen haj szőkítésére is használták, bár hígítatlan leve szőkít ugyan, de roncsolhatja a hajat…
A citrom levele nem csak limonádé alapanyag
A citrusfélék levele fogyasztható, de csak akkor, ha nem kezelték őket különböző növényvédőszerekkel. Készíthetünk citrom leveléből teát, de fűszerként is felhasználható az ételekbe főzve. Hatását tekintve hasonlóan a citromhéj illóolajához kiváló fertőtlenítő, nyákoldó, idegrendszeri nyugtató hatású illóolajat tartalmaznak a citrom növény levelei, így alkalmazhatók párologtatáshoz, masszázshoz, szaglóüveg készítéséhez, vagy fürdővízbe téve.
Bár rendszerint a gyümölcs levét használjuk ételek, italok savanyítására, ám a gyümölcs héja és a citrusfélék levelei is felhasználhatók a konyhában. A reszelt héj kellemes aromát ad porcukorral elkeverve savanykásan, citrom aromával édesít. Csak bio-citrom héját használjuk fel erre, mert a hagyományos termesztésűeket sokszor érésgyorsítóval kezelik, vagy különböző vegyszerekkel teszik fényesebbé és tartósabbá.
Akiknek van otthon cserepes citrom növénye, ők a leveleket is megkóstolhatják. frissen, vagy megszárítva is használható főzelékek ízesítésére, de tea is készíthető belőle, melynek egy citromos, és emellett enyhén kesernyés aromája lesz.