Sokszor előfordul, hogy a gyermekeinket „tesszük félre” vagy velük együtt dolgozunk. Sőt, a piacra is magunkkal visszük őket. Az időjárásról csak annyit, hogy nagyon nehéz kezelni a változásokat. Hiába figyelünk oda, dolgozunk sokat, ha jön két esős nap főérési időszakban a szamócára, máris odavan az évünk. Kétségtelenül sokat nyertünk ugyan a fóliasátrakkal, de mégis azt kell mondanom, hogy az igazi szabadföldi szamóca ízét nem éri utol. Az áfonya sokkal „strapabíróbb”, nincs annyira kitéve az időjárásnak. Persze a májusi fagy semminek nem tesz jót, de sokkal igénytelenebb, mint a szamóca.
Egy adott évben hiába teszünk meg mindent, amit kell, hiába van meg a szükséges szakmai tudás, hogy mit, mikor hogyan adjuk a növényeknek, egyszerűen nem lehet recept szerint menni. Ott kell lenni a gyümölcsnél, figyelni, mikor érik, milyen a talaj, melyik tápoldatból van kevés, miből sok. Ami az áfonyánál előfordulhat, az a vashiány, látni, figyelni kell folyamatosan a bokrok állapotát. Elárulom, mi sokat szoktunk beszélni a gyümölcshöz. Lehet, hogy furán hangzik, de mindig dicsérjük. Iskoláim során hallottam ezt, és valóban úgy gondolom, hogy kell hozzájuk beszélni mert, meghálálják a jó szót, szebbek lesznek. Ők is élőlények!
– Az áfonya – amellett, hogy nagyon finom – rendkívül egészséges gyümölcs. Gyümölcssavakat, cukrot, pektint, cseranyagot, vitaminokat tartalmaz. Élelmezési értékei közül talán a legismertebb az áfonyadzsem, mint a vadhúsok régi elengedhetetlen finom ízesítője.

Fagyasztva kiválóan tárolható, felengedve szinte ízletesebb, mint a friss gyümölcs. Szárítással egy évig is eltartható. Az áfonya gyümölcse jelentős A-vitamin tartalma révén a farkasvakság gyógyítására szolgáló gyógyszer alapanyaga. A II. világháborúban az amerikai pilóták például áfonyadzsemet kaptak látásuk javítására. Kevesen tudják, hogy az áfonyának sok gyógyító hatása van, belső gyulladásokkal kapcsolatos, szem- és vérkeringési problémákra is jó, hatásos.
A sok egészségre ható, s egyéb jó tulajdonsága mellett, nem utolsó sorban, nagyon ízletes és finom.
– A piacon sokan keresik az áfonyát, viszonylag jól el tudjuk adni, van pár viszonteladónk, fagyisoknak, kisebb boltoknak is szállítunk. A saját gyümölcsünket árusítva nagyon jó érzéssel tölt el mindkettőnket, mikor halljuk: nagyon ízlik a vevőinknek, finom, és napokig jó minőségű az árunk.
Törekszünk rá, hogy minél több friss és minőségi gyümölcsöt termeljünk, bár sajnos az emberek többsége inkább a hipermarketekben vásárolja meg a drágább és rosszabb minőségű gyümölcsöt, elsősorban kényelmi okokból. Azok, akik veszik a fáradtságot, és eljönnek egy termelői piacra, hálásak és örömmel vásárolnak, térnek vissza hozzánk. Ez ugyancsak jelzésértékű, és erőt ad a napi munkához, akkor is, ha éppen nehézségekbe ütközünk vagy az időjárás nem kegyes hozzánk. Sajnos nehéz a jövőt látni, mert egyre nehezebb az őstermelőknek, de bízunk benne, hogy ez azért idővel változik. Sok tervünk vár megvalósításra, de ezt nehezíti az is, hogy az olyan kis gazdaságok, mint a miénk, nehezen jutnak támogatáshoz. De, ahogy említettem, a mottónknak megfelelően nem ismerünk lehetetlent – tette hozzá Csonka Eleonóra.
Ez is érdekelheti:
„Szerelem ez a javából” – egy tolnai mintakert, ahol tényleg minden megterem