0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 1.

Az áfonyától a szamócáig: „furán hangzik, de meghálálják a jó szót, szebbek lesznek”

A Manó Kertészet mottója szerint nincs lehetetlen. A nagyrécsei Csonka Eleonóra és párja, Vasics Márton főként áfonya termesztésével foglalkozik, de megtalálható a kínálatukban a szamóca is.

Sokszor előfordul, hogy a gyermekeinket „tesszük félre” vagy velük együtt dolgozunk. Sőt, a piacra is magunkkal visszük őket. Az időjárásról csak annyit, hogy nagyon nehéz kezelni a változásokat. Hiába figyelünk oda, dolgozunk sokat, ha jön két esős nap főérési időszakban a szamócára, máris odavan az évünk. Kétségtelenül sokat nyertünk ugyan a fóliasátrakkal, de mégis azt kell mondanom, hogy az igazi szabadföldi szamóca ízét nem éri utol. Az áfonya sokkal „strapabíróbb”, nincs annyira kitéve az időjárásnak. Persze a májusi fagy semminek nem tesz jót, de sokkal igénytelenebb, mint a szamóca.

Recept nincs, minden év más. Bátran kimondhatom, hogy minden az időjáráson múlik.

Egy adott évben hiába teszünk meg mindent, amit kell, hiába van meg a szükséges szakmai tudás, hogy mit, mikor hogyan adjuk a növényeknek, egyszerűen nem lehet recept szerint menni. Ott kell lenni a gyümölcsnél, figyelni, mikor érik, milyen a talaj, melyik tápoldatból van kevés, miből sok. Ami az áfonyánál előfordulhat, az a vashiány, látni, figyelni kell folyamatosan a bokrok állapotát. Elárulom, mi sokat szoktunk beszélni a gyümölcshöz. Lehet, hogy furán hangzik, de mindig dicsérjük. Iskoláim során hallottam ezt, és valóban úgy gondolom, hogy kell hozzájuk beszélni mert, meghálálják a jó szót, szebbek lesznek. Ők is élőlények!

– Az áfonya – amellett, hogy nagyon finom – rendkívül egészséges gyümölcs. Gyümölcssavakat, cukrot, pektint, cseranyagot, vitaminokat tartalmaz. Élelmezési értékei közül talán a legismertebb az áfonyadzsem, mint a vadhúsok régi elengedhetetlen finom ízesítője.

Az áfonya frissen vagy hűtve (akár két-három hétig is tárolható) elsőrendű asztali gyümölcs, ami azonban igen sokféle formában feldolgozható, szörpnek, ivólének, lekvárnak, krémeknek, cukrozott gyümölcsnek vagy akár bor is készülhet belőle.
áfonya
A piacon sokan keresik az áfonyát

Fagyasztva kiválóan tárolható, felengedve szinte ízletesebb, mint a friss gyümölcs. Szárítással egy évig is eltartható. Az áfonya gyümölcse jelentős A-vitamin tartalma révén a farkasvakság gyógyítására szolgáló gyógyszer alapanyaga. A II. világháborúban az amerikai pilóták például áfonyadzsemet kaptak látásuk javítására. Kevesen tudják, hogy az áfonyának sok gyógyító hatása van, belső gyulladásokkal kapcsolatos, szem- és vérkeringési problémákra is jó, hatásos.

A sok egészségre ható, s egyéb jó tulajdonsága mellett, nem utolsó sorban, nagyon ízletes és finom.

– A piacon sokan keresik az áfonyát, viszonylag jól el tudjuk adni, van pár viszonteladónk, fagyisoknak, kisebb boltoknak is szállítunk. A saját gyümölcsünket árusítva nagyon jó érzéssel tölt el mindkettőnket, mikor halljuk: nagyon ízlik a vevőinknek, finom, és napokig jó minőségű az árunk.

Ez az érzés, hogy elégedettek, nem mérhető semmihez, számunkra, mint őstermelőknek ez jelenti, hogy megérte dolgozni.

Törekszünk rá, hogy minél több friss és minőségi gyümölcsöt termeljünk, bár sajnos az emberek többsége inkább a hipermarketekben vásárolja meg a drágább és rosszabb minőségű gyümölcsöt, elsősorban kényelmi okokból. Azok, akik veszik a fáradtságot, és eljönnek egy termelői piacra, hálásak és örömmel vásárolnak, térnek vissza hozzánk. Ez ugyancsak jelzésértékű, és erőt ad a napi munkához, akkor is, ha éppen nehézségekbe ütközünk vagy az időjárás nem kegyes hozzánk. Sajnos nehéz a jövőt látni, mert egyre nehezebb az őstermelőknek, de bízunk benne, hogy ez azért idővel változik. Sok tervünk vár megvalósításra, de ezt nehezíti az is, hogy az olyan kis gazdaságok, mint a miénk, nehezen jutnak támogatáshoz. De, ahogy említettem, a mottónknak megfelelően nem ismerünk lehetetlent – tette hozzá Csonka Eleonóra.

Ez is érdekelheti:

„Szerelem ez a javából” – egy tolnai mintakert, ahol tényleg minden megterem

Csitkenye: az erdő aranya

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság

Magazin ajánló: