Az egyesült államokbeli Penn State Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint a szarvasmarhák a chilipaprika által nyert energiát inkább testtömeg-gyarapodásra, mintsem a tejhozamra vagy a tejkomponensekre fordítják.
A kapott eredmények azt mutatják, hogy a kiegészítés – a növényi anyagok kombinációjának köszönhetően – pozitív élettani és környezeti hatást fejthet ki.
A tudósok korábbi kutatások alapján már tudták, hogy a növényi anyagok képesek módosítani a tejelő tehenek bendőjében zajló erjedést. Ám a tanulmány vezető szerzője, Alex Hristov professzor elmondta, hogy munkájuk során különösen a növényi anyagok bendő utáni részben kifejtett fiziológiai hatásai érdekelte őket.
A tízhetes kísérletet az egyetem saját szarvasmarhatelepén, összesen 48 holstein-fríz tehén részvételével végezték el, melyeket 3 takarmányozási csoportba osztottak. Az egyik csoport takarmányadagját tehenenként naponta 300 mg capsicum oleoresinnel egészítették ki, míg a második csoport ugyanilyen mennyiségben kapott a chilipaprika capsicum oleoresinből és szegfűszegolajból álló kiegészítést. Volt egy takarmánykiegészítés nélküli kontrollcsoport is.
A növényi anyagokkal kiegészített takarmánnyal etetett teheneknél az energiafelhasználás hatékonysága is magasabb volt, amit több anyagcsere-vizsgálattal is bizonyítottak.