A technológia
Elemezték a technológia lehetséges előnyeit és kockázatait, beleértve a fenntarthatósághoz való viszonyát, a mezőgazdaságra gyakorolt hatását és a termék minőségét.
Általánosságban elmondható, hogy az információnak csak csekély hatása van arra, hogy a fogyasztók kipróbálnák vagy megvásárolnák-e a precíziós erjesztésből származó sajtot.
A válaszadókat szembesítették a technológia lehetséges előnyeivel és hátrányaival is. Megállapították, hogy különösen a termékek egyenletesen magas minőségének, valamint a környezet és az állatjólét szempontjából jelentkező előnyöknek a hangsúlyozása növelte a hajlandóságot az ilyen sajtok kipróbálására.

forrás: Pxhere.com
A hatások
Más volt a helyzet, amikor a fogyasztókat a lehetséges kockázatokról tájékoztatták, például arról, hogy a gazdák az új technológia miatt elveszíthetik jövedelemforrásukat, vagy hogy a nagyvállalatok túl nagy hatalmat gyakorolhatnak a piacon.
Ezek a szempontok csökkentették leginkább az ilyen sajtok vásárlási és fizetési hajlandóságát.
– magyarázta az tanulmány vezető szerzője, dr. Sarah Kühl, a Göttingeni Egyetem élelmiszer- és mezőgazdasági termékek marketingje tanszékéről.
Az Egyesült Államokban már forgalomban vannak ilyen típusú termékek; Németországban és az Európai Unióban még várják az engedélyezést. A technológia önmagában nem új – már alkalmazzák gyógyszerek, például inzulin előállítására.