0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Bármilyen sajtot megesznek – csak jó legyen a marketingje

Röviden így foglalható össze a Göttingeni Egyetem kutatása, amelyben arra voltak kíváncsiak, hogy a német fogyasztók hogy viszonyulnak a „tehenek nélküli” sajtok fogyasztásához.

A technológia

Elemezték a technológia lehetséges előnyeit és kockázatait, beleértve a fenntarthatósághoz való viszonyát, a mezőgazdaságra gyakorolt hatását és a termék minőségét.

Általánosságban elmondható, hogy az információnak csak csekély hatása van arra, hogy a fogyasztók kipróbálnák vagy megvásárolnák-e a precíziós erjesztésből származó sajtot.

Egyedül a gyártási folyamathoz szükséges mikroorganizmusok technológiai genetikai módosítására való utalás vezetett oda, hogy a válaszadók körében jelentősen csökkent a termék kipróbálásának hajlandósága.

A válaszadókat szembesítették a technológia lehetséges előnyeivel és hátrányaival is. Megállapították, hogy különösen a termékek egyenletesen magas minőségének, valamint a környezet és az állatjólét szempontjából jelentkező előnyöknek a hangsúlyozása növelte a hajlandóságot az ilyen sajtok kipróbálására.

Lágy sajt
forrás: Pxhere.com

A hatások

Más volt a helyzet, amikor a fogyasztókat a lehetséges kockázatokról tájékoztatták, például arról, hogy a gazdák az új technológia miatt elveszíthetik jövedelemforrásukat, vagy hogy a nagyvállalatok túl nagy hatalmat gyakorolhatnak a piacon.

Ezek a szempontok csökkentették leginkább az ilyen sajtok vásárlási és fizetési hajlandóságát.

„Tanulmányunk azt mutatja, hogy a németországi fogyasztók nyitottak a precíziós erjesztésből származó sajtokra, ha tájékoztatják őket a termék előnyeiről és magas minőségéről. Fontos azonban, hogy a kommunikációt körültekintően alakítsák ki, hogy a hagyományos mezőgazdaságra gyakorolt hatásokkal kapcsolatos aggályokat eloszlassák”

– magyarázta az tanulmány vezető szerzője, dr. Sarah Kühl, a Göttingeni Egyetem élelmiszer- és mezőgazdasági termékek marketingje tanszékéről.

Az Egyesült Államokban már forgalomban vannak ilyen típusú termékek; Németországban és az Európai Unióban még várják az engedélyezést. A technológia önmagában nem új – már alkalmazzák gyógyszerek, például inzulin előállítására.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/sciencedaily.com

Magazin ajánló: