Next Generation
A nemesítés területén néhány éve elindult a Next Generation program, ami lényegében olyan új fajták nemesítését célozza, melyek valamilyen szempontból ellenállóbbak, robusztusabbak, jobban alkalmazhatók a mostani szélsőséges időjárási viszonyok között. Az Agrico tudatosan halad ezen az úton.

– hívta fel a figyelmet Gárdonyi Zoltán. Az Agrico Magyarország kereskedelmi igazgatója hozzátette, az Agriconál a másik irány a biotermesztésre alkalmas fajták megjelenése, mivel Nyugat-Európában egyre növekvő a piaca. Magyarországon pedig éppen az időjárási változások miatt fontosabbak a korai fajták.
Másik nemesítési szempontként a felhasználást tartják szem előtt. Ha az Agrico kínálatát nézzük, a top 6 fajtát feldolgozóipari célra nemesítették, az elmúlt évhez képest idén 800 hektárral bővült a szaporítóanyag-termőterületük. Viszont az
Agriconak hosszú távon kell gondolkodnia, nem fognak egyik napról a másikra átállni kizárólag feldolgozóipari fajtákra. Foggal-körömmel küzdenek a tradicionális piacokért, mint amilyen Magyarország is.
– Néhány hete attól az ötlettől vezérelve látogattam el Portugáliába, hogy megnézzem, melyek azok az időjárási viszonyok, amik náluk tipikusak, mert nálunk is előbb-utóbb hasonlók jelentkeznek. Másként fogalmazva, az ő jelenük a mi jövőnk. Megnéztem, hogy ott melyek az uralkodó fajták, mi a velük kapcsolatos tapasztalat. Nagyon egybevág a mi jelenlegi portfóliónkkal, és azok, amiket Galgahévízen bemutattunk újként, ott már a gyakorlatban elterjedt fajták – mutatott rá a szakember, hogy az Y-vírus, a fitoftóra, a nematódák elleni rezisztencia alapelvárás.
Szélsőségek
Bár még ennek kihatását a jelenre nem látjuk, mert ahogy a holland kollégák fogalmaztak, náluk augusztusban dől el sok minden, úgyhogy ez sikerülhet még egy picit jobban, meg egy picit rosszabbul. Az időjárás Hollandiában is egyre szélsőségesebb, ráadásul úgy, hogy a két szélsőség országon belül akár egyszerre megjelenik. A szezonra jellemző volt, hogy a tavasz nagyon heves esőzéssel indult, majd abbamaradt. Elkezdték ültetni a burgonyát, és két nap múlva háromhetes, 40 fokos szaharai szárazság tombolt. Utána megint jött az eső. Kicsi ország, de régiókon belül is jelentősek voltak az eltérések. Míg a délebbi részeken jobban sújtja a termelőket az időjárás-változás, az északi területeken kevésbé izgulnak. Ez pedig meghatározza a vetőburgonya-választékot, a minőségét és az árát is.
A fajtabemutató házigazdája, Mészáros Vendel elmondta, az elmúlt években itthon is szélsőséges időjárási viszonyokat tapasztalhattunk, amit rosszul visel a burgonya. Nagyon sok víz kell a termeléshez, s ez plusz költségekkel jár, növényvédő szerből is többet kell felhasználni, különben túl korán leszárad a lomb, és nem „hízlalja” a gumót. Ezt valahogy érvényesíteni kellene az étkezési burgonya árában is, miközben most nemhogy érvényesíteni nem lehet, hanem
