– Mivel rengeteg a termény, nagyon oda kell figyelni az értékesítésre. Szerencsére kialakultak a szakmailag, üzletileg és emberileg egyaránt nagyon jó kapcsolataink. Az egyeztetések állandóak, az árak gyorsan változnak. Említhetem a zöldségek érési időpontját, a tárgyalások sikerét. Persze előfordul, hogy nem mindig jönnek össze a dolgok. Ha egy zöldség például korábban beérik a szokásosnál, esetleg az üzletek az importárut részesítik előnyben, akkor borulhat a terv. Ilyenkor megesik, hogy a zöldség kárba vész. Nagyon fontos, hogy ezeket az eseteket kiküszöböljük, számukat a lehető legkevesebbre csökkentsük. Csak így lehet fennmaradni, gazdaságosan működni – teszi hozzá a feleség.
Tóth-Sári Nándor szerint a minőség az első! Csak első osztályú áruban szabad gondolkodni, ezt megkövetelik az áruházláncok is.

Amit szállítunk, az mindig első osztályú. Nagyon figyelünk arra, hogy mit és hogyan termelünk. Az áruházláncok világa más, mint a piacé. Az áruházak számára standard minőséget, szép és friss árut kell biztosítani minden időszakban. A polcokon a legszebb áruknak kell lennie, persze vannak kivételek e téren is… De a lényeg az, hogy a mi árunk a legmegfelelőbb legyen.
Gazdaságfejlesztésben is gondolkodnak, de a termésmennyiség növelése helyett saját munkájukat szeretnék megkönnyíteni.
– Mi ugyanis a szabadtéri területeinket kétszer, a fóliákat háromszor terheljük évente. Az ezekkel kapcsolatos időzítés nagyon nehéz: figyelni arra, hogy kifogyjon a zöldség a földből, mikorra az újakat ültetni kell. E tekintetben a területbővítésben látjuk a megoldást. Ha ez megvalósul, akkor több olyan terület lesz, ahol évente egyszer egy kultúrát tudunk termelni. Ez jócskán egyszerűsíti az időzítésekkel kapcsolatos feladatokat.
– Sok éven át termeltünk például padlizsánt, de úgy láttuk, hogy nem gazdaságos a számunkra. Ahhoz jó árra és folyamatosa értékesítésre van szükség, anélkül nem gazdaságos egy zöldség termesztése. Ugyanígy voltunk a bogyiszlói paprikával is. Problémás volt az értékesítése, elsősorban az idő múlása miatt. A zöldségekkel nem lehet várni. Azt mondhatom, hogy lépést tartva a változásokkal, mindig keresnünk kell az utunkat, hogy rentábilis maradjon a gazdaságunk.
Ez is érdekelheti: