A matcha tea egy erős antioxidáns-hatású zöld tea, melyet a teacserje (Camellia sinensis) leveleiből készítenek. A Kínában őshonos növény a 12. századra Japánba is megérkezett, manapság pedig már otthonunkban is elkészíthetjük, egészségtámogató hatásait melegen vagy akár hidegen is élvezhetjük. Kivéve, ha – a többséghez hasonlóan – tehéntejjel készítjük az italt. Hogy miért? A Huffpost dietetikusai elárulták.
Ezért egészséges a matcha tea
A matcha tea előállítása időigényes és aprólékos munka: a teacserje legfiatalabb leveleit kézzel szedik le, géppel csak a rosszabb minőségű matchát szüretelik. Majd rövid ideig gőzzel kezelik őket, hogy megállítsák az oxidációt. Az is lényeges különbség a többi teafajtához képest, hogy a folyamat során a teljes levelet felhasználják. Azt finom porrá őrlik, így megőrzi intenzív ízét és tápanyagtartalmát.
A különleges tea ráadásul nagyon jó koffeinforrás is: egy adagja kevesebbet tartalmaz az élénkítő vegyületből, mint a kávé, így nehezebb is túlzásba esni vele. Emellett természetes forrása az L-teaninnak is, mely aminosav stresszcsökkentő, nyugtató hatásairól ismert.
Matcha tehéntejjel: inkább ne!
Ma már szerencsére sokan tudják, milyen egészséges is a matcha tea, így rendszeres fogyasztói. Ám intenzív, kesernyés, sokakat fűre emlékeztető ízvilága miatt hígítani szokás, gyakran tehéntejjel – ez nem más, mint a matcha latte. Lényeges, hogy
Ám ez nem azt jelenti, hogy szinte semmi hasznuk ne lenne: jótékony hatásukat a bélrendszerben is ki tudják fejteni.
A tej azonban tovább rontja felszívódásuk hatékonyságát, nagyjából 5%-kal. A katekinek ugyanis kémialiag kötődnek a kazeinhez, mely a tehéntej fehérjéinek körülbelül 80%-át teszi ki. Ez valamelyest előnyös a szervezet számára, ám a magas katekinkoncentráció gátolni fogja a gyomor emésztőenzimeinek működését. Így végül a szervezet nehezebben fogja tudni lebontani a tejfehérjét.