0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 13.

Egy kevésbé ismert módszer: készítsünk cold brew teát!

Korábban egy ismerősöm azzal büszkélkedett, hogy ő mindennap főz. Ha mást nem, akkor teát. Ezzel az a gond, hogy a teát nem főzzük, hanem forrázzuk, de lehet, hogy már azt sem…

Forró tea és jeges tea, de van egy harmadik is

A klasszikus teakészítésnél mindenki megfigyelheti, hogy a víz hőmérséklete és az áztatási idő is befolyásolja az elkészült tea ízét. Minél tovább ázik a teafű a forró vízben, annál jobban kijön csersavas, fanyar jellege, aromája. jeges tea

A jeges tea elkészítése gyakorlatban annyi, hogy megvárjuk, míg a forró tea kihűl, majd tovább hűtjük jéggel. Ez elég időigényes folyamat… A jeges tea ugyanakkor sokak kedvenc frissítő itala. A házi jeges tea készítésének előnye, hogy teljes mértékben kontrollálhatjuk az édességét, és akár egészségesebb édesítőszereket is használhatunk cukor helyett, például édesítő növényeket. Valódi gyümölcsökkel is gazdagíthatjuk, tovább növelve az ital frissességét és ízét. A házi jeges tea másik előnye, hogy számos ízt kipróbálhatunk, ami a bolti verziókból nem elérhető. A bolti jegestea változatok legtöbbször csak citrom-, barack- vagy esetleg eperízűek, de otthon szabadon kísérletezhetünk különféle egyéb gyümölcsös kombinációkkal.

Így igazán ínycsiklandó, frissítő italokat készíthetünk, amelyek még vitaminokban is gazdagok lehetnek.

Cold brew: csak hidegen áztatjuk

A jeges teától a cold brew elkészítési módja abban tér el, hogy valamivel több szálas teát használunk hozzá, mint a forrázatos elkészítéskor, tehát például egy evőkanál szálas teát teszünk egy fél literes palackba. Ez lehet zöld, oolong, fekete, fehér vagy más teafajta is.

Öntsünk rá hideg vizet, majd tegyük éjszakára, vagy legalább 8-12 órára a hűtőbe.

Ekkorra elkészült a hidegen áztatott tea. Az így kapott teánk kevésbé lesz kesernyés ízű, mint a meleg vízzel forrázott változatok, azonban továbbra is megmaradnak a tea antioxidáns, élénkítő, energetizáló és frissítő hatásai.

Nagyon látványos, ha a cold brew teát átlátszó üvegben tartjuk, akár gyümölcsökkel ízesítjük, és fogyasztás előtt frissen szűrjük le!
Ez is érdekelheti:
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: