0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Ökológiai gazdálkodás hazánkban: hogyan érhető el a tíz százalék?

A hazai biotermesztés helyzetéről az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) vezető tanácsadóját, Allacherné Szépkuthy Katalint kérdeztük.

Zöldség főként feldolgozásra

A hazai szántók 2,6%-a áll ökológiai művelés alatt, ez foglalja magában a kb. 4400 kehtár zöldséget is. Az ökológiai gazdálkodás szabályai szerint művelt zöldségterület mérsékeltebben növekszik az ültetvényeknél, ami egyáltalán nem baj, sőt kiemelendő, hogy a zöldségtermesztést a piac hajtja, kevésbé a támogatás. Legnagyobb felületen, több mint 1700 hektáron csemegekukoricát, 500-600 hektáron zöldborsót, hozzávetőleg 500 hektáron tökféléket, ennél kisebb területen paradicsomot, fűszerpaprikát, gyökérzöldségeket – a tormát is ideértve – termesztenek.

Fontos faj a spárga, amelyet szezonálisan, frissen exportra értékesítenek.
Magtermő paprika tájfajták izolációs rovarháló alatt
Magtermő paprika tájfajták izolációs rovarháló alatt Papp Orsolya gazdaságában, Zsámbokon

A megtermelt zöldségek legnagyobb része feldolgozás, fagyasztás, konzerválás, sűrítménykészítés után exportra kerül. Sajnos nagyon kevés olyan zöldségtermesztő gazdaság van, amely képes folyamatosan beszállítani kiskereskedelmi láncokba, és számukra nem a termesztés a kihívás, hanem a posztharveszt tevékenységek, az előkészítés, csomagolás. Azt tudomásul kell venni, teszi hozzá a szaktanácsadó, hogy kiskereskedelmi láncba csak előre csomagoltan vagy egyedileg jelölt formában kerülhet be biozöldség és -gyümölcs, hiszen ömlesztve nem biztosítható a termékek azonosíthatósága.

Van még egy speciális üzemtípus, a kisléptékű vegyes ökológiai kertészet, amely egyértelműen terjed. Ezek a kertészetek viszonylag kis területen (0,5-1 ha) gazdálkodnak, eltartanak egy családot, és márciustól decemberig tudnak friss zöldségeket biztosítani a fogyasztóknak. Ezek a kosárközösségek 50-100-150 családot szerveznek maguk köré, és nekik hetente szállítanak zöldségcsomagot.

Ennek a gazdálkodási formának is nagy a beruházásigénye, fóliasátrakra van szükség, csepegtető öntözésre, fátyolfólia-takarásra, és nagy a munkaerőigényük is.
Magosvölgy
Kisléptékű vegyes ökológiai kertészet a terényi Magosvölgy. Dezsény Zoltán és Dezsényné Boros Judit gazdaságában a fizikai védekezés több formáját is bevetik: fekete fóliát terítenek az üresen álló parcellákra a gyomok elnyomása érdekében, a káposztaféléket rovarhálóval védik a kártevőktől

Öntözés nélkül termeszthető fajok

A jövőt illetően, bár az ökoterületek részarányának növelését tekintjük célnak, nem derűlátóak, mondta Allacherné Szépkuthy Katalin. Az idei a második súlyosan aszályos év rövid időn belül, és valószínűleg a jövőben is hasonló vagy még forróbb és aszályosabb évekre lehet számítani. Minden mezőgazdaságból élőnek döntenie kell, mit és hogyan fog termelni a jövőben. Jelenleg a hazai szántóterületek 1-2%-a öntözhető, de nem az a járható út, hogy ezt 20-30-40%-ra növeljük. Egyrészt nincs elegendő víz, másrészt az öntözés sófelhalmozódáshoz vezet a felszín közelében, ami fokozza az elsivatagosodást, a területek terméketlenné válását.

Inkább a víz tájban való visszatartásának irányába kell elindulni, illetve megkeresni azokat a szántóföldi kultúrákat, amiket öntözés nélkül tudunk termelni, a kertészetekben pedig a mediterrán országokban használt víztakarékos öntözési rendszereket kell alkalmazni.

Bizonyos növényfajok termelése problémás, és itt nemcsak a kukoricáról, hanem például a zöldborsóról, zöldbabról, babról is szó van. Zöldborsót termeszteni egyre nehezebb, a túl gyorsan melegedő tavaszok miatt összeérnek a szakaszok, a Phaseolus nemzetséghez tartozó babok viszont a nagy légköri aszály miatt nem termékenyülnek, ráadásul a poloskák kedvelt tápnövényei. E fajok helyét átveheti például a csicseriborsó, a méteres bab, persze ezeket a termelőknek is meg kell ismerniük, sőt előzetesen hazai körülmények között kell tesztelni a fajtákat. Az ÖMKi kertészeti kutatásainak fókuszában az alternatív kertészeti kultúraként termesztett maghüvelyesek fajainak és fajtáinak vizsgálata áll, amelyet élő laboratóriumként gazdaságokban és a Nébih tordasi állomásán végeznek.

A legfontosabb elvárás a fajtákkal szemben az ökológiai termesztésben is egyértelműen a betegség-ellenállóság, hogy minél szélesebb körű rezisztenciával rendelkezzenek.

Céltermelés esetén a konzervgyár határozza meg a fajtát, figyelembe véve annak beltartalmi mutatóit, gépesíthetőségét, az érési sor tervezését.

A frisspiacra termelő vegyes kertekben sokkal nagyobb jelentősége van a termesztett fajok és fajták sokféleségének. Az ÖMKi paradicsomtájfajta-projektjének éppen ez a célja, hogy felhívják a figyelmet a nagymamáink kertjeiben termelt paradicsomok változatosságára, egyedi ízvilágára. A régi időkben több száz fajtát termeltek a háziasszonyok, magot fogtak belőle, és a következő évben elvetették. A genetikai sokféleséget nemcsak a génbankokban tudjuk megőrizni, hanem úgy is, ha termesztésben tartjuk a régi fajtákat, és erre a házikertekben és vegyes ökokertészetekben van lehetőség. Erre a tudásra a következő nemzedéknek is szüksége lehet.

Ez is érdekelheti:

Talaj-növény rendszer oktató parcella tapasztalatai Bábolnán

Hogyan őrzi a Dráva a jövő erdeit?

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: