0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Dinnyebemutató Felgyőn: látható és mérhető a különbség

A Rijk Zwaan felgyői kísérleti kertjében szervezett szakmai napon a látogatók nemcsak a nemesítőház bevált hibridjeit és újdonságait, hanem az oltási kombinációk eredményeit is megismerhették.

A szintén sötét héjú Titania RZ F1-nek a kiváló szállíthatóságát emelték ki. Választékbővítő különlegesség a citromsárga húsú Tropical Honey RZ F1, 4-6 kilós termései tigriscsíkosak (Tiger Baby típus).

Hasonló a héja az aprómagvas Barus RZ F1-nek, a növények magas hozamra képesek.

Szintén aprómagvas a 62-CD4291 RZ F1 újdonság, 8-10 kilós termései kívül sötét csíkosak, belül élénk színű, ropogós húsúak.

Tropical Honey RZ F1 dinnye Felgyőn
Választékbővítő újdonság a Tropical Honey RZ F1, a citromsárga hús a nevéhez hűen igen édes

A 2,5-5 kilogrammos, mikromagvas görögdinnyéket Sandissima® márkanéven forgalmazza a Rijk Zwaan. Ezek a dinnyék hosszan pulton tarthatók, és a fogyasztók szempontjából előny, hogy könnyű őket hazavinni, beférnek a hűtőbe, édesek és lédúsak, roppanós húsúak és kevés magot tartalmaznak. A fajták héjszíne az egyöntetűen sötéttől a tigriscsíkosig változhat. A Sandissima®-fajták sok, egyforma termést nevelnek. Nagy a termésbiztonságuk és bármilyen éghajlati viszonyokon eredményesen ter­meszthetők.

A fajták széles körű rezisztenciával rendelkeznek.

Pollenadó fajtaként is használhatók, normál diploid fajtákhoz képest nagyobb mennyiségben és hosszabb ideig biztosítanak pollent a magszegény fajták biztonságos termékenyüléséhez.

Gathino RZ F1 dinnye Felgyőn
A Sandissima® márka egyik képviselője a Gathino RZ F1

Nő a német fogyasztás

Az európai görögdinnye-piacról Bernardo Cuenca Bono, a Rijk Zwaan nemzetközi növénycsoport-koordinátora online adott rövid helyzetképet. Hangsúlyozta, hogy a termés mennyiségét tekintve Spanyol-, Olasz- és Görögországot, illetve Romániát hazánk követi. Az európai piac legnagyobb szállítója Spanyolország, de az olasz termelés is fokozatosan növekszik. Spanyolországban a hagyományos csíkos, Crimson sweet típus aránya a legnagyobb, azt követik a Sugar baby és a Tiger Baby típusú fajták.

A legtöbb görögdinnyét pedig Németország vásárolja.

Egy 2023-as németországi felmérés szerint a megkérdezettek 54%-a vásárolt és evett görög- vagy sárgadinnyét az utóbbi 12 hónapban. Mind többen előnyben részesítik a mag nélküli, viszonylag kicsi, 1-4 kilós terméseket. A dinnye a gyümölcsök népszerűségi listáján a 4. helyen szerepelt, a háztartások éves fogyasztása 6,2 kilogramm volt 2023-ban, és ebből bő 5 kilogrammot tett ki a görögdinnye. 2017 és 2023 között a görögdinnye vásárlása évenként 0,5, a sárgadinnyéé 1%-kal nőtt.

Nyolc áruházláncban nézték meg a 25. héten a forgalmat Délkelet-Berlinben. Mind a három fő típusból volt kínálat, biogörögdinnyét azonban csak a Tiger Baby típusból lehetett venni. Egyre több helyen kínálják szeletelve a dinnyét, sőt előre felkockázva, kis dobozokban is.

Az éves átlagos kiskereskedelmi ár pedig 1,62 euró volt kilogrammonként Németországban 2023-ban.
felgyői szakmai nap
A fajták tárolhatóságát is vizsgálják

Atkás idény

A takácsatkák a görögdinnye-állományokat sem kímélik az idén, és a klíma változásával a kémiai növényvédelem egyre nehezebb, főként, hogy jövőre már nem lehet használni a Vertimec készítményt. Megfelelő védettséget lehet azonban elérni a károsítók természetes ellenségeinek kihelyezésével. A Koppert Spical terméke Amblyseius californicus ragadozó atkákat tartalmaz, ami a Phyto­seiulus persimilisnél jobban tűri a magas hőmérsékletet és alacsony páratartalmat.

Felgyőn megelőzően a fátyolfólia levételekor helyezték ki az ajánlott 2000 tasakot hektáronként, azaz a tábla szélén minden növényre, a belső sorokban pedig minden másodikra került egy tasak.

Azt is megtudtuk Forray Alfréd szaktanácsadótól, hogy úgy ösztönözhetjük a megtermékenyítésben segédkező poszméhek munkáját, hogy lefedjük a cukorszirupot a kaptárban, így ugyanis a rovarok a nektárt tartalmazó nővirágokra is rászállnak, nemcsak a virágport keresik.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: