0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Az ipari paradicsom jövője

Budapest adott otthont a 15. Ipari Paradicsom Világkongresszusnak és a 17. Nemzetközi Ipari Paradicsom Szimpóziumnak.

A rangos szakmai találkozót az Univer Product Zrt. és a paradicsom- feldolgozók világtanácsa (WPTC) a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel és a Nemzetközi Kertészeti Tudományos Társasággal (ISHS) közösen szervezte és rendezte meg. A csaknem 400 fős rendezvényre 38 országból 174 cég munkatársai érkeztek Budapestre. A legtöbb kutatóintézettel, feldolgozó, nemesítő, csomagoló stb. vállalkozással Olaszország (29), valamint az Amerikai Egyesült Államok (28) képviseltette magát. Hazánkból kilenc cég vett részt.

Nemzetközi Ipari Paradicsom Szimpózium
A budapesti rendezvényt
Palotás Gábor nyitotta meg
Nemzetközi Ipari Paradicsom Szimpózium
Jason Fritsch, a Kagome Australia vezérigazgatójával a világkongresszuson
Az 1989-es avignoni (Franciaország) paradicsom-feldolgozási világkongresszus volt az első.

Kezdetben négyévente rendezték meg a konferenciát, majd a 2000-es sacramentói (USA) találkozó óta minden második évben tartják, és vele párhuzamosan kerül sor a szimpóziumra.

A rendezvényen a paradicsom-feldolgozó iparban érdekelt üzleti szakemberek találkoznak termelőkkel, oktatókkal, kutatókkal, doktoranduszokkal és egyetemi hallgatókkal. Ez az egyedülálló összetétel a 1998-as pamplonai (Spanyolország) kongresszus és szimpózium létrehozása óta nagy sikertörténetnek számít.

A budapesti világkongresszust Palotás Gábor, az Univer Product Zrt. vezérigazgató-helyettese nyitotta meg, majd a tudományos bizottság nevében én is köszönthettem a résztvevőket. Ez volt a 13. világkongresszus és szimpózium, amin részt vettem. Ezt követően Jason Fritsch, a Kagome Australia vezérigazgatója ismertette a kongresszus menetét.

A világkongresszuson 21 előadás hangzott el, amelyek alapvetően globális témákkal foglalkoztak.

A következő kérdésekre igyekeztek válaszokat adni: Hol tartunk most? Hogyan látják az ipariparadicsom-termesztés és -feldolgozás jövőjét? Milyen alkalmazkodást kíván a klímaváltozás? Hogyan változhatnak az élelmiszerek?

paradicsom
Fotó: Unsplash

 

 

Az előadások sorát Alistair Blake, a mediterrán régió paradicsom-feldolgozóinak szakmai szervezeteit tömörítő Amitom elnöke helyzetelemzéssel kezdte. Bemutatta a nonprofit szervezet – amelynek hazánk is tagja – országainak jellemzőit, valamint az ipari paradicsomot termesztő egyéb világszervezeteket, vállalkozásokat. Ezeket a régiókat eltérő mértékben sújtja a globális klímaváltozás, a tenyészidőszak alatti magas hőmérséklet és a vízhiány, ami napjainkban a szabadföldi termesztés legjelentősebb kockázata világszerte.

Az európai országok közül a legnagyobb termelők és világviszonylatban is meghatározóak Olaszország 5,4 millió, Spanyolország 2,125 millió, valamint Portugália 1,5 millió tonna terméssel.

Olaszország a világ ipariparadicsom-termelésének 12, Spanyolország 5, míg Portugália a 3%-át adja. Ezen országokban a vizsgált időszakban (2023. július 9–15.), ami az ipari paradicsom tenyészidejét tekintve a szakaszolástól függően az intenzív bogyónövekedés, érés fázisa, a maximum léghőmérséklet több helyen 35-40 °C között alakult, Spanyolország déli részén viszont jelentős területen meghaladta a 40 °C-ot is. Ez azért nagy gond, mert a Brix° melletti másik legfontosabb beltartalmi paraméter, a piros színt adó likopin bioszintézise 32 °C felett blokkolt.

paradicsom
Fotó: Unsplash

Az elmúlt évben 44 416 ezer tonna ipari paradicsomot termesztettek összesen, és az előjelzések szerint a 2024-es termésmennyiség ennél valamivel több, várhatóan 47 265 ezer tonna lesz.

Ugyan a világ legnagyobb termelő térségében, Kaliforniában a vízhiány miatt kb. 1 millió tonnával csökkenni fog a termés, Kínában csaknem 3 millió tonnával nő, és Olaszországban is kismértékű növekedést várnak.

Az utóbbi években a paradicsomkészítményekből az évi globális fogyasztás 35-38 millió tonna között alakult. A jelenlegi termésmennyiség ennél nagyobb, tehát jogos a kérdés, hogy mi lesz a felesleggel. Például hol lehet azt tárolni? Milyen más célra lehet felhasználni? Erről is szóltak a konferencián, az elképzeléseket a következő cikkemben foglalom össze.

Ez is érdekelheti:

Ökológiai gazdálkodás hazánkban: hogyan érhető el a tíz százalék?

Csitkenye: az erdő aranya

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: