A növényi alapú italok alapvetően azoknak készülnek, akik valamilyen egészségügyi okból nem fogyaszthatnak tejet. Az utóbbi időben azonban igen nagy népszerűségnek örvendenek, és sokan gyakorlatilag divatból térnek át rájuk. A mostani kutatás alapját olyan korábbi tanulmányok alkották, melyekben a különféle növényi italok és állati tejek a bél mikrobiomjára gyakorolt hatását vizsgálták.
Mindezek hatással lehetnek az emberi bél mikrobiomjára. Jelentős különbségek vannak még a fehérjetartalom és -összetétel, a lipidösszetétel terén. Továbbá a növényi italokból hiányzik a laktóz és a koleszterin (ez utóbbi kettő egyes tanulmányok szerint pozitív hatással van például a magas koleszterin szinthez köthető betegségek megelőzésében). Emellett a kisebb alkotóelemek is eltérő mennyiségűek a kétféle italban.
Azt is figyelembe kell venni, hogy az állati tejek összetételében is jelentős különbségek lehetnek különösen az állatfajok és fajták függvényében. Emellett a takarmányozás és a tejfeldolgozás technológiája is hatással van a késztermék végső tápanyagtartalmára. Például a ló- és kecsketej összetétele közelebb áll az emberi tejhez. A tevetej laktóztartalma pedig jóval alacsonyabb a leggyakrabban fogyasztott tehéntejénél.
Ki lehet-e jelenteni, hogy egyik vagy másik az egészségesebb?
Kevés tanulmány vizsgálta az állati tej vagy a növényi alapú italok önmagukban (hozzáadott prebiotikumok vagy probiotikumok nélkül) a bél mikrobiomra gyakorolt hatását, különösen az embereknél. Így a tej és a növényi alapú italok bélflórára gyakorolt hatásairól szóló ismeretek még mindig hiányosak. Sokkal több munkára van szükség ahhoz, hogy megfelelő konszenzus alakulhasson ki.
Ezzel szemben a növényi italok is többnyire pozitív eredményeket mutatnak. Azonban egyes esetekben a potenciálisan negatív baktériumnemzedékek szaporodásának is kedveznek. Ezért – legalábbis a bélflórára gyakorolt hatásuk szempontjából – nem mondható el, hogy a növényi alapú tejpótlók tökéletesen helyettesítik a tejet. Utóbbi általában kedvezőbb az emberi bél mikrobiomjának összetételére nézve.
Ezen eredmények esetében azonban fontos figyelembe venni, hogy ezek főként állatokon végzett in vitro kísérletek. Csak nagyon kevés emberen végzett vizsgálati eredmény áll rendelkezésre. A tej és a növényi alapú italok hatása a bélflórára egyénenként eltérő lehet. Ezért mielőtt a lakosság számára az állati eredetű tejet vagy annak növényi helyettesítőit kezdenénk ajánlani, nagyon fontos az egyéni tápanyagigényt figyelembe venni, amibe beletartozik az egyes fogyasztók igénye vagy esetleges intoleranciája is.
A teljes kutatást angol nyelven itt olvashatja el.