A környezetvédők állítása szerint a Tyson Food emellett úgy forgalmazza a „klímabarát marhahúst”, hogy nem is rendelkezik érdemi tervekkel e célok elérésére. A keresetet a washingtoni székhelyű Environmental Working Group (EWG) az amerikai Legfelsőbb Bírósághoz nyújtotta be. A Tyson még nem reagált a Reuters megkeresésére.
Miért fontos?
Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az állattenyésztés az összes emberi eredetű üvegházhatásúgáz-kibocsátás mintegy 14,5%-át okozza világszerte.
E kibocsátások 65%-áért a szarvasmarhák felelősek.
Háttér
2021-ben a Tyson azt mondta, hogy 2050-re nettó nulla kibocsátást ér el, többek között a megújuló energia felhasználásának növelésével és azzal, hogy az ellátási láncában megszünteti az erdőirtást.
A vállalat egy „éghajlatbarát” marhahúsmárkát is forgalmaz, amelyről azt állítja, hogy 10%-kal kevesebb kibocsátással „készül”, mint a hagyományos marhahús.
„Az ilyen típusú zöldmosó (green washing) állítások egyre gyakoribbak, és a fogyasztóknak joguk van tudni az igazságot arról, milyen élelmiszert választottak” – mondta Carrie Apfel, az Earthjustice ügyvédje egy sajtóértekezleten. Az Earthjustice képviseli az EWG-t a perben, az Animal Legal Defense Fund, az Edelson PC és a FarmStand mellett.