Hagyományápolás a Csillagos-hegy tövében
A régi szüreti hagyományok felelevenítését, megélését és továbbadását vállalták fel a benei fiatalok, akik múlt szombaton szőlővesszőkkel, színes szalagokkal, lufikkal feldíszített szekéren énekszóval járták be a falu utcáit, hogy az este kezdődő szüreti bálba invitálják kortársaikat. A népviseletbe öltözött lányok és fiúk néhány helyen meg is álltak, hogy előadják az alkalomra készített zenés-táncos műsorukat.
Eközben pedig a helység fölé magasodó Csillagos-hegy a szüretelőktől volt hangos. A Varga családi szőlészet és borászat tagjai a Pro Agricultura Carpatika Gazdasszony Tagozatával összefogva a Derelye-dűlőben szedték és rakták ládákba a beérett fürtöket.

– Ezúttal két vörösbort adó szőlőfajta, a Golubok és a Medina kerül sorra – tájékoztat Varga András, a családi vállalkozás létrehozója. – Az elkövetkező napokban pedig a Királyleánykát, majd a Cabernet Sauvignont és a Merlot-t takarítjuk be.
– Jól jött a mostani segítség, hisz szinte valamennyi szőlőfajta teljesen beérett – magyarázza a meny, Varga Gabriella.
Ez utóbbiak közül egyikük, Nagyné Legény Ildikó, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége Gazdasszony Tagozatának elnöke elismerően beszélt a Kárpátalján tevékenykedő gazdasszonyok helytállásáról, munkabírásáról, leleményességéről: most legfőképpen ők tartják a lelket az itthon maradottakban. A kapcsolattartásról szólva pedig kiemelte: az együttműködés keretében igyekeznek olyan, az egész Kárpát-medencére kiterjedő programokat szervezni, amelyek a helyi hagyományokra épülnek.
A délután folyamán került sor a dézsa megtöltésére a leszüretelt szőlővel, majd a szőlőtaposásra, amelyet hagyományosan fiatal lányok, asszonyok végeztek.
Ismét nyerő a fűszerpaprika
A megszokottnál egy hónappal korábban kezdődött a termés betakarítása a megye legjelentősebb fűszerpaprika-termesztő körzetében, Nagydobronyban. Máskor az első érett bogyók szedésével, szárításával a gazdák megvárják a szeptembert, most viszont már augusztus elején hozzáláttak ehhez a munkához. Ennek köszönhetően a kárpátaljai piacokon egy ideje már kapható a friss őrlemény.

– Bőséges hozamok, kiváló minőség jellemzi a mostani idényt – magyarázza Balogh János, az egyik tapasztalt termelő.
Akkorra viszont szerencsére olyan sűrű lombozatot nevelt a növény, hogy nem kellett félni a talaj kiszáradásától. Úgy tűnik, egy-egy tábláról idén kétszer annyi csövet szedünk le, mint tavaly, pedig az sem tartozott a gyengébb évjáratok közé.
Azt hallottam, hogy a termesztésben némi átrendeződés tapasztalható.
– Bő két esztendeje, amióta elfogadható áron tudjuk értékesíteni ezt a portékánkat, a falubelijeim közül egyre többen nevelik a növényt a fóliaházakban, méghozzá a hónapos retek felszedése után. Mondhatom, hogy a hajtatott közegben nagyszerűen érzi magát kedvenc kultúránk. Újdonság még az is, hogy a környéken egyre többen foglalkoznak csípőspaprika-termesztéssel.
Mint ahogy keresik a füstölt paprikát is, amely mintegy három esztendővel ezelőtt jelent meg a kínálati palettán.
Mi a további menetrend?
– A jelentős munkaerőhiány miatt nem egyszerű megszervezni a termés folyamatos szedését, szárítását – ezt már a közelben lakó másik termelő, Szilvási András mondja. – A betakarítás eltart még egy darabig, talán október közepéig is, hisz gazdatársaim közül többen egy tonna körüli mennyiségre számítanak. Emellett folyamatosan kapcsolatban állunk a régi felvásárlókkal, és keressük az új viszonteladókat, hisz ekkora tétel, mint a mostani értékesítése Kárpátalja viszonylatában megoldhatatlan feladat. Ahhoz bizony szükségünk van a hágón túli közeli nagyvárosok piacainak, áruházláncainak a bevonására.
