A vaj ára szinte kilőtt az elmúlt hónapokban, rekordokat döntve Európa-szerte. Ez pedig nem igazán jó hír azoknak a pékeknek és cukrászoknak, akik a karácsonyi ünnepekre már most is szembesülnek a megugrott csokoládé- és cukorköltségekkel.

Az európai vaj ára szeptember végén elképesztő, tonnánkénti 8706 dollárra rúgott tonnánként a világpiacokon, ami 83%-os emelkedést jelent az előző évhez képest – ez az Európai Bizottság legfrissebb adataiból derül ki. És bár Ausztráliában és Új-Zélandon is drágult a vaj, az árak még mindig elmaradnak a nyári csúcsoktól.
A nagy élelmiszergyártók szerencsére még időben biztosították a vajkészleteiket a karácsonyi süteményekhez és fagylaltokhoz. Azonban a kisebb pékségek és cukrászatok helyzete nem ilyen rózsás. Paul Boivin, a francia pékek és cukrászok szövetségének vezetője szerint az áremelkedés hatása elkerülhetetlen lesz, és a kisebbek különösen megérzik majd.
A világ legtöbb részén, így Európában, az Egyesült Államokban és Új-Zélandon is csökkent a tejtermelés az elmúlt évben.
Bár 2024-ben a globális tejtermelés kis mértékben fellendült, még mindig nem elegendő ahhoz, hogy kielégítse a növekvő keresletet. Ezért a termelők a tejet inkább a versenyképesebb termékekre, például sajtokra fordítják – mondta Michael Harvey, a Rabobank tejipari szakértője.
Vaj a betegségek árnyékában
Az EU-ban ugyan 2023 eleje óta 0,7%-kal nőtt a tejtermelés, a vajtermelés viszont 1,6%-kal csökkent, miközben a készletek történelmi mélypontra süllyedtek. Ezzel szemben a sajttermelés 3,2%-kal emelkedett.