0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. november 7.

6 tipp, hogy megsüthesd a tökéletes kenyeret

A pandémia óta töretlen a kenyérsütési láz: ha már régóta magadnak készíted, vagy még csak most kezdenéd, fogadd meg az alábbi tippeket! Ne csodálkozz, ha ezután már rá se néznél a bolti pékárura.

Minden év október 16-én tartjuk a kenyér világnapját – az élelmezési világnappal egy napon. Hazánkban átlagosan évi 50 kg kenyeret fogyasztunk fejenként, emellett pedig egyre többen vannak, akik otthon készítik el a pékárut. A világnap alkalmából ma megosztjuk a British Heart Foundation 6 tippjét, hogy te is tökéletesre fejleszthesd kenyérsütési technikádat.

kenyér
Fotó/Designed by: Freepik

Tárold megfelelően az élesztőt

Ha kovász helyett élesztővel készítesz kenyeret, figyelj arra, hogy ne járjon le szavatossága.

Míg a szárított néhány hónapig, a friss élesztő csak 1-2 hétig áll el.

Utóbbit mindig tartsd hűtőszekrényben, ha pedig túl sok maradna belőle, le is fagyaszthatod, legfeljebb 3 hónapra.

kenyér
Fotó/Designed by: Freepik

Óvatosan a sóval

A házi kenyér azért is előnyös egészségünkre nézve, mert a boltival ellentétben nincs tele sóval. Feltéve, ha követjük a receptet, és csak annyit adunk hozzá, amennyi a leírásban szerepel! Sőt, az is lehet, hogy kevesebb is elég, így ne félj kísérletezni. A túlzott sófogyasztás magas vérnyomást eredményezhet, így érdemes ott spórolni a bevitt mennyiséggel, ahol csak tudunk.

Légy türelemmel

Úgy kapjuk a legjobb tésztát, ha hagyjuk megkelni – ehhez pedig idő kell.

Így ha időhiányban szenvedsz, inkább máskor vágj bele a kenyérsütésbe.

Vagy próbáld ki a szuperegyszerű és gyors szódabikarbónás kenyeret.

kenyér
Fotó/Designed by: Freepik

Ne legyen túl forró a víz

Túl magas hőmérsékleten elpusztulnak az élesztőgombák, ezért nem szabad a tésztát nagyon meleg helyen tartani. A felhasznált víz hőmérséklete is inkább szobahőmérsékletű legyen.

Adj hozzá C-vitamint

A C-vitamin felgyorsítja az élesztő erjedésének folyamatát, azaz a kelést.

Ez kifejezetten jól jöhet, ha teljes kiőrlésű kenyeret készítesz, mivel az általában nehezebben kel meg. Használhatsz C-vitaminport, összetörhetsz egy vitaminkapszulát és szórhatsz abból egy keveset a tésztába, de egy kis citromlével is működik.

kenyér
Fotó/Designed by: Freepik

Ne keleszd túl sokáig

Az, hogy mennyi idő alatt kel meg a tészta, függ a recepttől és a szoba hőmérsékletétől is. Ám általánosságba véve elmondható, hogy nagyjából 1-1,5 órával kell számolni. Vigyázz, ha viszont túl sokáig keleszted, ismét lapos lesz a tészta!

Legközelebb, amikor kenyeret sütsz, próbáld ki az alábbi trükköket, hogy tökéletes pékáru kerülhessen az asztalra! Ha pedig még nem próbáltad, itt az idő, hogy elkészítsd életed első, egészséges, házi kenyerét.
kenyér
Fotó/Designed by: Freepik
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/bhf.org.uk

Magazin ajánló: