De nem szabad belekényelmesednünk saját szerepünkbe, hanem új receptúrákat is kell adni a magyar gasztronómiának, hogy az friss maradjon. Épp ezért a vendéglátóipar szereplői talán nem is állnak olyan távol egymástól, mint hinnénk. – hangzott el a most megtartott sajtótájékoztatón az Agrárminisztériumban, amelynek tárgya a 8. Magyarország étele szakácsverseny volt, célja pedig az, hogy a világ minden tájáról hívja a jelentkezőket, kiemelten a történelmi Magyarország területéről és a diaszpórából.

Az esemény Molnár Karolina, a Belügyminisztérium Stratégiai ügyekért felelős helyettes-államtitkárának beszédével kezdődött, aki emlékeztetett arra, hogy néhány éve még nem is gondolták, mekkora szabású rendezvénnyé válik a Magyarország étele szakácsverseny. Kiemelte: a nyolcadik alkalommal meghirdetett Magyarország étele verseny sokkal több egy szakácsversenynél, mivel ugyanannyira szól a kultúránk tiszteletéről és megőrzéséről, mint az ételekről.
A helyettes-államtitkár a szakácsversenyt össznemzeti megmérettetésnek nevezte, amely lehetőséget biztosít a magyar gasztronómia kiválóságainak, hogy helyi alapanyagok felhasználásával megmutassák tudásukat, és minél természetesebb és egészségesebb ételeket hozzanak létre. Ráadásul szerte a Kárpát-medencéből várják a jelentkezőket.

A globalizáció világában az étkezést egyre több olyan mítosz befolyásolja, amelyek szembemennek a hagyományainkkal, különösen fontos, hogy ennek ellen tudjunk állni – fogalmazott Molnár Karolina.
Mint mondta, a megmérettetés célja inspirálni a séfeket és a szakácsokat, hogy ne csak az ízeket és a technikákat fejlesszék, hanem figyeljenek a helyi értékek megőrzésére is.
Felkai Beáta, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért felelős helyettes-államtitkára szerint a nyolcadik alkalommal megrendezendő megmérettetés azt bizonyítja, hogy ez egy sikeres vállalkozás, amely jóhírét viszi a magyar élelmiszereknek. Az agrártárca fontos feladata, hogy bemutassa a magyar termelők termékeit, amelyekből a versenyen megjelenő ételek is készülnek.

Fontosnak nevezte, hogy a Magyarország élelmiszeriparában jelen lévő több mint négyezer – különböző méretű – szereplő versenyképes legyen és olyan alapanyagokat, illetve késztermékeket tudjon előállítani, melyeket a gasztronómiában is hasznosítanak.