0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Ha Márton nap, akkor csakis hazai liba, kacsa!

Idén sem hiányozhat a Márton napi asztalról a libapecsenye. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Baromfi Termék Tanács körképe szerint áruhiánytól ebben az évben sem kell tartani.

S hogy mire érdemes figyelni, ha igazán jó liba-, vagy kacsapecsenyét sütnénk otthon?  A vásárlás során az áru megjelenése (frissesség, feldolgozás igényessége, csomagolás) mellett az áru származását sem árt szem előtt tartani.

kacsahús
Illusztráció: Pixabay

Hízottmáj vásárlásakor arra is figyelni kell, hogy a beszerzés, illetve felhasználás között várhatóan mennyi idő telik el. Amennyiben a vásárlás után közvetlenül készítjük el a májat, akkor vásároljuk frissen, viszont, ha fagyasztásra van szükség, úgy vásárláskor érdemes inkább a fagyasztott, vagy feldolgozott (különböző pástétomok, elősütött) termékeket választani. A feldolgozóüzemekben használt berendezések minőségvesztés nélkül tudják elkészíteni a friss alapanyagot, míg a háztartásokban fellelhető eszközök erre kevésbé alkalmasak, roncsolhatják a máj szerkezetét, rontva ezáltal élvezeti értékét.

A hazai liba és kacsa-termékek előnyei közé tartozik, hogy magas a biológiai értékük, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, jelentős mértékben és kedvező arányban tartalmazzák az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen (esszenciális) aminosavakat, amelyeket a szervezet más úton nem képes előállítani.

A kacsa- és libatermékek koleszterintartalma, illetve a belőlük készített ételek zsír- és energiatartalma jóval alacsonyabb, mint sok egyéb állati eredetű terméké, ugyanakkor zsírtartalmuk elegendő ahhoz, hogy más zsírok és olajok hozzáadása nélkül, önmagukban süthetők legyenek.

kacsahús
Fotó/Designed by: Freepik

A hazai liba- és kacsatermékek mellett szól a fokozott élelmiszer-biztonság, amelyet az állományok folyamatos állatorvosi felügyelete, valamint a szigorúan ellenőrzött, jó minőségű takarmány garantál.

A magyar árunak kisebb a környezeti lábnyoma, amit a rövid ellátási lánc is erősít.

Amikor a járványhelyzet lehetővé teszi, az állományok nagyrészt szabadban (kifutón) tartózkodnak, így állatjóléti szempontból is kedvező körülmények között tartják őket.

Rendkívül fontos, hogy az egyes termékpályák, hasznosítási irányok és technológiák termékei, a termelés és termékelőállítás sokszínűségét és hagyományait megőrizve, kontrollált módon, szabályozott formában az állatvédelmi szabályok teljes megvalósulása mellett jelenhessenek meg mind a hazai, mind a nemzetközi piacokon. A Baromfi Termék Tanács által 2010. évben megjelentetett Baromfi Állatjóléti Útmutató, Európában egyedülálló módon minden baromfifaj, valamennyi hasznosítási irányára kiterjedően tartalmazza a hazai és EU jogszabályokat, továbbá a kevésbé szabályozott területeken szakmai ajánlásokat fogalmaz meg, amelyek betartása garantálja, hogy

a Magyarországon előállított baromfifélék (köztük a lúd- és kacsatermékek) nemcsak ízletesek és biztonságosak, illetve jó minőségűek legyenek, de előállításuk során kiemelt figyelmet fordítanak az állatjólétre.
Ajánljuk még:
Forrás: NAK-BTT sajtóközlemény

Magazin ajánló: