0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

A Kadarka teljes lelevelezése

A múlt század közepén Magyarország legelterjedtebb szőlőfajtája volt a Kadarka, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa nyilvántartása szerint azonban 2019-ben már csak 324 hektáron termesztettük.

A fürtök egészségi állapotában szembetűnő különbségek voltak. Az 5. ábra a legkedvezőbb fürtszerkezetű fürtöt mutatja. A bogyók vastagabb héjúak, sötétebb színűek.

A Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar akkreditált talaj- és növényvizsgáló laboratóriuma 2024. szeptember 11-én, a szőlő érési stádiumában megvizsgálta a kontroll- és kezelt tőkékről szedett levélminták tápanyagtartalmát.

 

A tápelemek feltárása salétromsav/hidrogén-peroxiddal történt, a nitrogén esetében kénsavval. A levélanalízis azt mutatja, hogy a makro- és mikroelem-tartalom (a mangán kivételével) egyaránt nagyobb a lelevelezett hajtások fürtjeiben, mint a kontrollnál (2. táblázat).

Az eredeti levélmérethez képest másodlagosan feleakkora levelek alakultak ki a hajtásokon (6. ábra), és a bogyók tömege is a felére esett vissza (7. ábra).

A lelevelezett hajtásokon lévő fürtök bogyóinak tömege kevésbé szabályos harangeloszlást mutatott, az értékek jobban szóródtak. A kontrollnál kétcsúcsú haranggörbe jelent meg (8. ábra).

Következtetések

A teljes lelevelezés hatására csökkenthető a fürtökben lévő bogyók száma, lazább fürtszerkezet alakul ki, ami visszafogja a gombás fertőzéseket. A kisebb levélméret is szellősebb lombozatot eredményezett, ami kedvezőbb mikroklímához vezetett. A művelet időigényes, a termés mennyisége csökken, viszont a bor minőségének javulása ellensúlyozza a nagyobb kézimunkaigényt. Ki kell számolni, hogy a gazdaságnak megéri-e ez a kockázat. Az egészségesebb szőlő bora tisztább ízű, tannintartalma nagyobb és finomabb. A termésmennyiségben nagy a különbség, három oszlopközre (15 tőke) vetítve a kontrollon 18 kilogramm (3 × 6 kg-os láda), a lelevelezett tőkéken 8 kilo­gramm (2 × 4 kg-os láda) szőlőt szedtem.

A lelevelezett hajtások fürtjein tehát 40%-os termésmennyiség fejlődött ki, jól látszik viszont, hogy ezek a fürtök egészségesebbek (9. és 10. ábra).
Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: