0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. január 13.

A Kadarka teljes lelevelezése

A múlt század közepén Magyarország legelterjedtebb szőlőfajtája volt a Kadarka, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa nyilvántartása szerint azonban 2019-ben már csak 324 hektáron termesztettük.

Visszaszorulásának oka a fajta betegségekre való érzékenysége.

Bogyóinak vékony héja könnyen megreped a lisztharmat vagy a szürkepenész fertőzésének hatására, és a termés már zsendüléskor ecetesen lerothad a tőkéről. Manapság a fajta reneszánszát éli, mert nagy a fogyasztói kereslet a bora iránt, gazdaságos termesztésének nagy kérdése ugyanakkor, hogy milyen módszerrel tudjuk megvédeni a bogyókat a fertőzésektől.

Kadarka
1. ábra. Rothadó Kadarka-fürt 2023-ban
A Kadarka visszaszorulása a második világháború után, a szocialista nagyüzemi időszakban, a magasművelés elterjedésével kezdődött.

Az amúgy is késői érésű fajta beérése még későbbre tolódott, gyakran csak 14-16 mustfokkal szüretelték a termését. A színeződéssel is komoly gondok adódtak, a fagy gyakran károsította az ültetvényeket. A rothadás szinte minden évben tetemes károkat okozott (1. ábra). Klónszelekcióval lazább fürtszerkezetű és vastagabb bogyóhéjú, nagyobb színanyagtartalmú változatokat igyekeznek előállítani. Ezzel lehet ellensúlyozni a fajta hibáit.

A zöldmunka helyes elvégzésével hatékonyan tudunk védekezni a fürtbetegségek ellen. A tőke lombozata szellősebb lesz, a fürtök megvilágítottsága javul. Hagyományosan a tőke belsejében lévő leveleket szokták ritkítani, zsendüléskor pedig az egész fürtzónát lelevelezik.

Kadarka-hajtások
2. ábra. Lelevelezett Kadarka-hajtások

Egy szerb Kadarka-termesztő gazdaságban 50 hektár szőlőterületen rendszeres gyakorlat a teljes lelevelezés: virágzáskor leszedik a zöld hajtásokon lévő leveleket a vitorla néhány felső, fiatal levelének kivételével. Ez sokkhatást okoz a szőlőnek, a fürtökön a virágok nagy részén nem kötődnek bogyók. Az eltávolított lomblevelek helyébe a nyári rügyekből kifakadó levelek kerülnek, amelyek kisebbek, mint az eredeti levelek, ezáltal a lomb szellősebb lesz. A bogyók héja megvastagszik, színanyag- és cukortartalmuk nő, a termésből jobb minőségű bor készíthető.

Kevesebb a tápanyag-szolgáltató

A növényélettanban jól ismert „források” (sources) és „felhasználók” (sinks) elmélet szerint egy adott szerv a kialakulása és kezdeti fejlődése esetén sink, azaz tápanyag-felhasználó, de például a levél, miután elkezd fotoszintetizálni, source, azaz már a szénhidrát-származékok forrása lesz.

Egy adott szerv tehát lehet tápanyag-felhasználó vagy -szolgáltató, és ezek a szerepek változnak a növény fejlődési szakaszaiban. Azt, hogy egy adott szerv pontosan forrás vagy felhasználó, sok tényező befolyásolja (tápanyagok mennyisége, hormonszintek, a szerv fejlettségi állapota).

A szőlőben a leveleket általában forrásnak, a fürtöket pedig nyelőknek tekintik, de a valóság ennél bonyolultabb. A források olyan szövetek, amelyek szénnel és tápanyagokkal látják el a növényt, a felhasználók pedig szenet és tápanyagokat kapnak. A források lehetnek levelek, gyökerek, törzsek és kordonok. A nyelők lehetnek rügyek, hajtások, levelek, gyümölcsök, sőt gyökerek, törzsek és kordonok is. Ugyanaz a szövet lehet forrás és nyelő egyaránt, a szezon során megváltoztatva a szerepeket.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: