0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

A méz, mint a természet csodája

A méz a természet csodája – vallja Bakonyi Barnabás, aki Felsőrajkon méhészkedik. Azt mondja, érdemes fogyasztani, mert ezernyi jótékony hatással van.

A repceméz az érzékeny gyomor kezelésére kiváló. Ha az valamiért nem kívánatos, az akácméz megér egy próbát, de napraforgómézet kifejezetten tilos érzékeny gyomorral fogyasztani. Az akácméz van a legjobb hatással csontképzési zavarokra, mégpedig magas kálciumtartalma miatt. Kiugró vastartalma miatt az akác és a repceméz a megfelelő választás a vérszegénységre. A napraforgóméz támogatja a prosztatával, vizelési nehézségekkel kapcsolatos problémákat.

A jó baktériumölő hatású, ugyanakkor kedvező árú vegyes virágméz alkalmas a horzsolt sebek külsőleges kezelésére. Kálium-, valamint kéntartalma miatt az akácmézet méregtelenítésre ajánlják.

Magas E-vitamin-tartalma miatt a napraforgóméz a leginkább javasolt az antioxidáns kúra támogatásához. A nektár hasznos beltartalmi értékét ötvöző vegyes virágméz kitűnő választás az általános egészségmegőrzés támogatására. Mindezt érdemes tudni, amikor a mézek fogyasztása, használata mellett döntünk. Talán nem is tudok még egy olyan élelmiszert mondani, ami ennyire széleskörű jótékony egészségügyi hatással bír.

Válogatás a méhészet termékeiből
Válogatás a méhészet termékeiből

Az elmúlt években akadtak gondok az európai mézpiacon, megjelentek ugyanis hamisítványok, innen-onnan származó termékek, melyek minősége nem felelt meg az előírásoknak és természetesen a vásárlói elvárásoknak sem.

– Kétségtelen, hogy a méz bizalmi termék, s az is, hogy a magyar termékek mindig is kiváló minőségűek voltak, s ma is azok – fogalmazott Bakonyi Barnabás.

– Amikor piacozunk, előfordul, hogy néhány vásárló kétkedő kérdést tesz fel. De aztán elmondjuk, hogy miként méhészkedünk, hogy készítjük a mézeinket, s persze azt, hogy mi termelők vagyunk, és nem kereskedők. Így már teljesen máshogy állnak a vásárláshoz. Az igazi azonban az, amikor visszatérnek, s újra vesznek a termékeinkből, nemcsak abból, amiből korábban, hanem másból is.

Ez az igazi elismerés számunkra, amiért érdemes dolgozni. Öröm, hogy sok törzsvásárlónk van, köztük a környékről, de a Balaton-parton is szoktunk árusítani. Egyaránt jönnek magyar és külföldi vendégek. A célunk egyébként az, hogy minél több mézet adjunk el a vásárlóknak, keveset kelljen leadni a felvásárlóknak.

Bakonyi Barnabás nem tervezi, hogy bővíti a méhészetét, sem a családok számát, sem a termékek mennyiségét nem kívánja növelni.

– Ahogy mondtam, jelenleg 200 és 300 közti családdal dolgozom, ez nem kis számot jelent a méhészetben. Bár rendelkezem a szükséges eszközökkel, ez az a kategória, amit egy család még önállóan fel tud vállalni. Állandó dolgozónk nincs, a szezonban azonban igénybe veszünk segítséget. A munka rengeteg, örülünk, ha ebben a felállásban minden gond nélkül tudunk dolgozni. A méhészet nagy odafigyelést igényel, ahogy a méz elkészítése is. Egy-egy munkafolyamat 2-3 nap alatt megy le a telephelyek között, precízen kell szervezni és dolgozni. Ez nagyban hozzátartozik ahhoz, hogy kiváló minőségű mézet tudjunk produkálni, kínálni – tette hozzá Bakonyi Barnabás.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság