0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. december 3.

A kávéfogyasztás megváltoztatja a bélmikrobiomot

Egy nagy, nemzetközi orvostudományi kutatócsoport arra jutott, hogy a rendszeres kávéfogyasztóknak egy bizonyos baktériumból több van az emésztőrendszerében.

A kutatók azért választották a kávét, mert meglehetősen megosztó ital: aki fogyasztja, általában rendszeresen teszi ezt. Aki pedig nem szereti, az sosem fogyasztja – írja a MedicalXPress.

Hogy megismerjék a kávéfogyasztás bélbiomra gyakorolt hatását, a kutatók az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban élő mintegy 22 800 ember, valamint 211 csoportból további 54 200 ember orvosi adatainak elemzésével kezdték. Ez lehetővé tette számukra, hogy összehasonlítsák a kávéfogyasztó emberek székletminta-adatait azokéval, akik nem fogyasztják ezt az italt. Ezzel feltárták a két csoport bélmikrobiomjában lévő különbségeket.

espresso kávé
Fotó: Freepik
A kutatók egy jelentős különbséget találtak a két csoport között: a Lawsonibacter asaccharolyticus nevű baktérium populációjának számát.

Azoknál az embereknél, akik rendszeresen kávét ittak, a baktériumok szintje nyolcszorosa volt azokhoz képest, akik nem ittak kávét – és ez a különbség a világ minden tájáról származó embereknél stabilan fennmaradt.

A kutatócsoport elismeri, hogy nem tudják, milyen hatással lehet az emberekre az L. asaccharolyticus magasabb szintje, de azt sugallják, hogy valószínűleg összefüggésbe hozható a kávéfogyasztásnak tulajdonított egészségügyi előnyökkel. Emellett azt sugallja, hogy egyetlen élelmiszer vagy étel is jelentős hatással lehet az emberi bélmikrobiomra.

Forrás: MedicalXPress