0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. január 21.

Fenntarthatóság a szőlő-bor ágazatban

A szőlőtermesztés és a borászat aktuális tudományos és technikai kérdéseit boncolgatták az idei Országos Szőlész-Borász Konferencián, ahol a fenntarthatóság volt a központi téma.

Az idén is megszervezte az Országos Szőlész-Borász Konferenciát a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézete, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Junibor Egyesület és a Magyar Bor Akadémia valamint a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft.. A tanácskozásra novemberben, a Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódva kerül sor a szokott helyszínen, a MATE Budai Campusán.

A tanácskozáson a szőlőtermesztés és a borászat aktuális tudományos és technikai kérdéseiről hangzottak el előadások, fő témaként a fenntarthatóságot járva körül. A konferencia két kiemelt előadója Dr. Christel Renaud-Gentié és Dr. Arianna Ricci volt. A külföldi szakemberek mellett hazai szőlészeti és borászati kutatások eredményeit is bemutatták, melyet egy kerekasztal beszélgetés és a korábbi évekhez hasonlóan borkóstoló követett.

fenntarthatóság szőlőtermesztés mate

A köszöntők sorát Nyitrainé Sárdy Diána, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet igazgatója kezdte, aki kiemelte,

egy kicsi, 55 ezer hektáros ágazatról van szó, mégis nagyon fontos a tudomány, ami nélkül nem lehet hosszútávra építkezni.

Frittmann János, a HNT elnöke hangsúlyozta, szükség van Konferenciára, ami segíti a gyakorlati szakembereket, a az oktatás és a kutatás szereplőit. Cél a hazai fogyasztói közönség megőrzése, a szakma megmaradása. A piaci igényeket kielégítő termékek előállítása nem megy tudományos háttér nélkül, innovatív cikkekre van szükség. Koch Csaba, az MBA elnöke felhívta a figyelmet, a borkészítés nem csak tudomány, egy kicsit művészet is. Végül Tiffán Zsolt, a Junibor elnöke köszöntötte a résztvevőket. A nap utolsó programjához kapcsolódva elmondta, a natúr bor olyan, szőlőből készült élő termék, amihez a készítése során nem vesznek el semmit és nem is tesznek hozzá.

A Franciaországban kutató Christel Renaud-Gentié egy üveg bor ökológiai lábnyomát vizsgálva felhívta a figyelmet, a legnagyobb nyomot a palack előállítása hagyja.

A 0,75 literes kész termék annyi károsanyagot bocsát ki, mint egy átlagos személyautó 10 kilométer megtételével.

Egy vizsgálatban, melyben 18 francia és spanyol borászat szerepelt kimutatták, hogy maga az üveggyártás 45 százalékban felelős a környezeti terhelésért, 23 százalékban a borászat, 27 százalékban pedig a szőlészet. A maradékon pedig a kereskedelem különböző állomásai osztoznak. A szőlőtermesztésben az üzemanyag felhasználás mellett a támberendezések jelentenek nagyobb környezeti károsítást, ezt követik a műtrágyák és a növényvédő szerek. Vizsgálták a fagyvédelmi rendszerek hatását is, kiderült, a szélgépek a legkevésbé károsak, míg a fagyvédő gyertyák hagyják a legnagyobb lábnyomot. Úgy tapasztalták, ahol elektromos traktorokat alkalmaznak, 20 százalékkal csökkent a környezeti terhelés.

fenntarthatóság szőlőtermesztés mate

A szakember hozzátette, a szőlőtermesztés összetett rendszer, éppen ezért számításaikban figyelembe vették a különböző technológiákat, művelési rendszereket.

Arianna Ricci, a Bolognai Egyetem kutatója kiemelte, egyre nagyobb a borok mozgása a világban. A szállítás és a tárolás folyamán nagyon fontos az állandó hőmérséklet, aminek biztosítása energiaigényes feladat. Ha 10-ről 20 fokra emelik, akkor 7,5-szer gyorsabb a bor oxigénfelvétele, s 1,4-szer több a kénfogyasztása. Ennek ellenére a szakember véleménye szerint a 20 fokos tárolási hőmérséklet maga, de nem kritikus.

A proteinstabilitás kapcsán kiemelte, még mindig a bentonit a legnépszerűbb készítmény, felhasználásának nincsen felső határa. A legtöbb borász a mai napig inkább többet használ, hogy biztosak legyenek boruk stabilitásában. Más módszereket is vizsgáltak a proteinek kivonására, ami legyen inert, robusztus és többször felhasználható. Így vették górcső alá a kerámia-oxidot vagy a titán-dioxidot.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: