0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. április 29.

Bor a legészakibb szőlőskertből 

Megnéztük, hogy termőre fordultak-e a szőlőtőkék Norvégiában. Az Egerből származó Barna Zsuzsanna rendelkezik a világ legészakibb kereskedelmi ültetvényével  a 61,2-es szélességi fokon.
A termesztéstechnológiát tekintve az organikus művelés mellett döntött.  A talajt nem bolygatja, bioszőlőt ter­meszt, ami szintén nagy kihívás, tekintve az időjárási viszonyokat és a sok csapadékot.
A bioművelésű ültetvényben hálóval védi a termést a madarak és darazsak ellen

A termést hálóval védi a madarak és a darazsak ellen. Bioborokat készít, az erjesztéshez is bioélesztőket használ. Kíváncsi arra is, hogy erjesztés során hogyan fejlődik a bor különböző alakú és méretű tartályokban, ezért most a hagyományos acéltartály mellett a tojás alakú Speidel erjesztőtartályt is kipróbálja, hamarosan kiderül, hogy ugyanaz a bor eltérő jegyeket mutat-e a különböző edényekben.

Kíváncsi rá, hogy van-e különbség az acéltartályban és a Speidel erjesztőtartályban készült bor között

 Fenntarthatóságra törekszik a csomagolásban is. A borokat Franciaországban készülő lebomló „üvegekbe” palackozza, a palack anyaga biogyanta, len borítással, és mindössze pár dekagramm az egész – ez a szállításkor is előny –, erre pedig szőlőtörkölyből készült címkét ragaszt. 

Különleges, könnyű, biogyantából készült palackba tölti a bort
A szőlő fejlődése éveket vesz igénybe, és ahhoz még hosszabb időre van szükség, hogy elkezdődhessen a mennyiségi borkészítés, ami gazdaságilag is megélhetést nyújthat.

Ezt az időt Zsuzsa és társa, Vilhelm Rumohr úgy hidalják át, hogy gin készítésébe fogtak, ami rövid idő alatt sikeressé vált. Versenyen szerzett aranyérem is bizonyítja, hogy a szakértők is elismerik a minőségét. A ginek ízesítése millió variációs lehetőséget rejt, és Zsuzsa sem fogta vissza a fantáziáját e téren. Szerinte a négy évszak sorozat sikerült eddig a legjobban.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: